21
Oct
Hegedűs Mihály

Ökoiskola Címátadó Ünnepség 2019

1040-re emelkedett az ökoiskolák száma 2019. október 18-án, amikor az iskolaigazgatók átvehették az Ökoiskola Cím megszerzését igazoló okleveleket az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium jóvoltából a Balassi Intézetben.

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte a megjelenteket. „1040-re emelkedik ma az ökoiskolák száma” – mondta az államtitkár. A klímavédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóságra nevelés egyre nagyobb szerepet tölt be az egész világban, és jó azt látni, hogy a magyar iskolarendszer már másfél évtizede elkötelezetten egy komoly hálózatot üzemeltet ebben a témakörben, mely nem más mint az Ökoiskola Hálózat. „Mindannyian felelősek vagyunk környezetünkért” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Maruzsa. Az államtitkár ezután ismertette az Ökoiskola Cím legfontosabb jellemzőit és az ökoiskolák feladatait, melyből talán legfontosabb, hogy a pedagógusoknak az iskolai falain belül és kívül is képviselniük kell a környezettudatosság értékeit.    

Az államtitkár ezt követően átadta az első Ökoiskola Címet nyerő iskolák és a címmegújító ökoiskolák okleveleit. 

László Tibor Zoltán, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az ökoiskola neveli fel a jövő környezettudatos állampolgárait. Szerinte az ökoiskola a jövő iskolája. Kiemelte az ökoiskolákban található jó gyakorlatok fontosságát, majd gratulált a megjelenteknek, és felhívta a figyelmet arra, hogy nincsenek egyedül, végül hozzátette: „látjuk gyemekeinken lelkes munkájuk eredményét!”. 

A helyettes államtitkár utána átadta a címmegújító ökoiskoláknak a címet.

Vásárhelyi Tamás kutató biológus, nyugalmazott főmuzeológus előadásának célja az volt, hogy a biodiverzitás fontosságát bemutassa. Megismertük a biodiverzitás három szintjét: a társulások szintjét, a faji szintű sokféleség szintjét és a fajon belüli sokféleség szintjét. Az élővilág legjeiről szólva többek között megtudtuk, hogy a méhkolibri tojása tic-tac cukorka méretű, hogy az albatrosz szárnyfesztávja 3,6 méter széles, hogy a lundák halakra vadászva 7 percig tartják vissza a lélegzetüket a víz alatt. Színes előadása végén az ökoszisztéma-szolgáltatásokat (pl. beporzás, tetemek lebontása) és az azokat végző rovarok fontosságát hangsúlyozta a kutató.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója, a 2018-as Élő Bolygó Jelentést mutatta be. „Milyen lehet a Föld egy kívülálló szemével?” – tette fel a kérdést. A válasz az élővilág sokszínűsége volt: körülbelül 8-7 millió faj lehet bolygónkon. A természet azért fontos, mert rengeteg szolgáltatást nyújt mindennapi életünkhöz: étel, ital, alapanyag, élmény, élőhely, tűzifa, szén-dioxid megkötés, ruha, mikroklíma stabilizálás. Ha nem hagyunk teret a természetnek és mindent elveszünk tőle, akkor nem fogja tudni nyújtani mindazt, amit eddig evidensnek vettünk – figyelmeztetett Sipos Katalin. Azt is elmondta, hogy az Élő Bolygó Index a 1970 és 2014 közötti időszakra 60%-os csökkenést mutat, amely folyamatnak gátat kell szabni. 

Marosi Katalin, az Oktatási hivatal osztályvezetője A fenntarthatóságra nevelés kompetenciái a pedagógus minősítésben címmel tartott előadást. A Nat-ban kiemelt cél a fenntarthatóságra nevelés, mely komplex módon értelmezhető, és fontos, hogy élménypedagógiára épüljön. Az eddigi 8 pedagógus kompetencia mellé egy kilencedik került, mely a „fenntarthatóságra nevelés kompetencia”. Megállapításra került, hogy mely tevékenységek tartoznak ide, melyek mérhetővé teszik ezt a pedagógusok számára. A pedagógusminősítés rendszerben is módosításokat hajtottak végre, és 4 indikátort határozták meg. „A pedagógusok elsődleges szerepe ebben az értelemben az attitűdformálás.” – mondta az osztályvezető. Részletesen bemutatta azt is, hogy milyen tevékenységek tartozhatnak bele ebbe a kompetenciába, mely többek között lehet projektterv, tananyag, szakkör, szakmai rendezvény, közösségi program, projektnap vagy osztályfőnöki munkaterv is.   
 

A rendezvényen nagyon sok kép készült, reméljük, hogy minden résztvevő megtalálja majd magát valamelyiken!

Pálfi Erika fotói ide kattintva érhetők el!

Rózsa Gábor fotói ide kattintva érhetők el!

News

LELLE, but not at Lake Balaton!

The project partners – universities, researchers and developers, teachers of secondary schools – work together by the leadership of the Pannon University. Their aim is to contribute to the development of the secondary school students’ learning skills, necessary to successful work in the 21st century.
Read more

Student activity in the 21st century

The Hungarian Institute for Educational Research and Development organised an Erasmus+ KA2 project workshop conference on the 30th Aug 2018 called ’Student Voice – The bridge to learning’. The conference was held at The Hunfalvy János Bilingual Secondary Vocational School of Economics and Trade of BGSZC.
Read more

Student Voice - Workshop for Hungarian partner schools

The third workshop organized for the Hungarian partner schools of the Erasmus+ Student Voice – Bridge to Learning project came to pass on the 28th of June.artner schools of the Erasmus+ Student Voice – Bridge to Learning project came to pass on the 28th of June.
Read more

Student Voice - Workshop for Partner Schools

The first workshop organized for the partner schools was held on 7th March 2017 at EKU- HIERD (Eszterházy Károly University Hungarian Institute for Educational Research and Development) covered the following topic: Student voice and the student-focused learning.
Read more

Student Voice project meeting - Dublin

The second Student Voice project meeting was held in Dublin, Ireland on 18-19th January with the participation of the five partner institutions from Ireland, Scotland, Hungary, Slovenia, and The Netherlands. The purpose of the meeting was to prepare evaluation tools at national and transnational level and plan further steps of the project.
Read more

ERASMUS+ Student Voice – The Bridge to Learning has launched

Representatives of the Hungarian Institute for Educational Research and Development (HIERD) Lucia Kákonyi, manager of the Student Voice – The Bridge to Learning project in Hungary, and Gábor Rózsa, IT expert, took part in the first project partnership meeting of the ERASMUS+ Student Voice project which took place in Ljubljana, Slovenia.
Read more