Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Múzeumi hírek - Múzeumok Majálisa 20.

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM, MÚZEUMKERT

MÁJUS 16-17-ig, 9-18 óráig

PEDAGÓGIAI MÚZEUM

„Kedély-, értelem- és testierő-képzés”

 – Szlöjd, gyakorlati foglalkozás, (poli)technika –

A szlöjd, vagyis a nevelő kézimunka új tantárgyként az 1870-es években jelent meg a svéd és finn iskolákban. (A svéd slöjd szó eredetileg az otthoni kézi munkát jelentette.) Hazánkba, mint követendő jó példa, a 20. század elején érkezett meg, a Kézimunkára Nevelő Országos Egyesületnek köszönhetően.

Felismerték, hogy a kétkezi munka játékossága életet, mozgást visz az iskolába, ugyanakkor a gyakorlati foglalkozások erősítik az izomzatot, szórakoztatják a lelket, és csiszolják az értelmet.

A kézügyességet agyag, papír, fa és fém munkákkal fejlesztették, amelyek nem csak öncélú manuális gyakorlatok voltak, hanem az egyes tantárgyakhoz kapcsolták a színes témaválasztékot: a szélforgótól a csattintóig.

Az 1950-es évektől tovább élt a kétkezi munka gyakorlása a politechnika oktatásban, ám az többnyire a nagyüzemi ipari termelésre készítette fel a tanulókat. A mai technika és életvitel oktatás a világ tapasztalati megismerésére és a gyakorlati tudásra helyezi a hangsúlyt.

A Pedagógiai Múzeum a kézügyesítés történeti formáit eleveníti meg foglalkozásain, ahol kipróbálhatjuk egy hajdani gyermekkerti nevelőnő hajtogatási mintáit és készíthetünk papírból diáksapkát, repülőgépet, vitorlás csónakot, kétkéményes gőzhajót, csákót, pénztárcát, árnyképet, színkeverő korongot, fából pörgettyűt és virágkarót, fémből pedig sípot…

Koncepció és látványterv: Bogdán Melinda, Munkácsy Gyula

Látvány: Kárpáti Eszter

Szakmai tanácsadás: Karsai Zsuzsanna és Nedobáné Fendrik Éva

Köszönet támogatóinknak: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a Madách Imre Gimnázium tanulói

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
2015. máj. 16. 9:00 - 2015. máj. 17. 18:00
Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeumkert
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.