Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Múzeumok Majálisa: Tanterem a szabad ég alatt

Az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum programja:

Tanterem a szabad ég alatt

„…kijelölt tanteremnagyságú terület négy oldalát körülkerítjük jegenyenyárfákkal, olyanformán, hogy a fákat egészen közel, 150–180 cm távolságra ültetjük el. Alkalmas részen kb. 2 m széles rést hagyunk bejáratnak. A minden oldalról körülzárt terület két fókuszába esetleg 1–1 rezgő-, vagy kanadai nyárfát, juharfát ültetünk. Így már egy év múlva kellemes zárt helyünk lesz a szabadban való oktatás céljára.”(Sugár Béla: Iskolai kertek. Bp. 1914. 12-13.p.)

Már a 20. század elején nevelési elv volt az, hogy minél több időt töltsünk el az iskolaudvaron a szabadlevegőn, kiránduljunk, menjünk erdei iskolába. Ez a célkitűzés egybeesett a felvilágosodás pedagógiájának elveivel is, amely szerint vidéken az emberek természetesebben viselkednek, mint a városban. Jól példázza ezt Rousseau főhőse Emil.

A 20. század elejétől a városi iskolaépítészet is követi ezt az eszmét. A Bárczy-féle székesfővárosi iskolaépületek többségének udvarán tervezetten ott találhatóak a szaletlik, a fából ácsolt kerti pavilonok. Ha erre nem volt hely, akkor a tetőteraszok, ahol szabadtéri tanórákat, játékos szüneteket lehetett tartani. Saját diákéveink emléke az iskolaudvar, a rengeteg közösségi játék: a fogócskázás, az ugróiskola, a lányok ugrálós gumizása, a golyózás, a snúrozás, a macskabölcső, a hintázás …

Ha van rá lehetősége, egyre több mai iskola alakít ki az udvarán iskolakertet. Gyümölcsfákat, virágokat ültetnek, zöldségeket termesztenek. Ezzel is régi hagyományokat élesztenek újjá, hiszen az iskolakert valamikor a növénytani ismeretek mellett a ház körüli munkák elsajátítását is célozta.

Múzeumunk mindezt képekkel, foglalkozásokkal, játékokkal kívánja feleleveníteni.

Szakmai támogatók: Iskolakertekért Alapítvány, Magyar Biokultúra Szövetség

 

h k s c p s v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
2017. máj. 20. 8:00 - 2017. máj. 21. 16:00
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.