13
már

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) mint projektgazda megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre 2018. április 23-27. között. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

Áder János köztársasági elnök úr – immár harmadik alkalommal – ismét elvállalta a 2018. évi Fenntarthatósági Témahét fővédnökségét. 

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét témái mindhárom korosztálynak (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) a természeti- és épített környezet védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződnek. 
 
2018. ÉVI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT TERVEZETT PROGRAMJAI 
 
NYITÓRENDEZVÉNY A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényét hagyományosan a Témahét első napján, 2018. április 23-án tartjuk. Erre a természet- és környezetvédelemért, fenntarthatóságért tenni akaró szakembereket hívják meg előadónak. 
 
ÁDER JÁNOS KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÚR TANÓRÁJA Köztársasági Elnök Úr a tavalyi évhez hasonlóan az idei Témahéten is tervezi tanóra megtartását a klímaváltozásról, 14-18 éves tanulók részére, ennek tervezett időpontja: 2018. április 24. 
 
TEMATIKUS TANÓRÁK, PROJEKTTERVEK A pedagógusoknak lehetőségük van a témákat előre kidolgozott tematikus óratervek segítségével feldolgozni. A fenntarthatóság pedagógiájában jártas pedagógusok mintaprojektek alapján saját maguk is kidolgozhatják a 2018. évi témákhoz kapcsolódó heti projekttervüket. A tematikus óratervek és mintaprojektek 2018. január 25-től online letölthetők a honlapról: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek.  
 
ORSZÁGOS KÍSÉRŐ PROGRAMOK A tematikus tanórák, projektek mellett országos kísérő programok – pályázatok, versenyek – kerülnek megrendezésre.  
 
1. MINTAPROJEKT TERVEZŐ PÁLYÁZAT PEDAGÓGUSOKNAK A heti projektek megvalósításához mintaprojekteket ajánlanak, amelyek elkészítésére pályázatot hirdetnek pedagógusok részére.

2. PÁLYÁZAT PEDAGÓGUSOKNAK PEDAGÓGUSKÉPZÉSEK MEGTARTÁSÁRA A Témahéthez kapcsolódóan pedagógusképzéseket szerveznek. A pedagógusképzések megtartásához 2018. februárban azon pedagógusok jelentkezését várták, akik elkötelezettek a fenntarthatóság iskolai keretek között való elterjesztésére.

3. TEMATIKUS PÁLYÁZATOK DIÁKOKNAK A három korosztály számára készített tematikus pályázatok 2018. február 25-től elérhetők: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/palyazatok  

4. „FOGYASZTÓI TUDATOSSÁGRA NEVELŐ ISKOLA” PÁLYÁZAT ISKOLÁKNAK A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” pályázat részletei innen letölthetők: http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/29263.

5. ZÖLDOKOS KUPA Az általános iskola felső tagozatosai részére idén is meghirdettek fenntarthatósági versenyt ZöldOKos Kupa elnevezéssel, amelyre 3 fős csapatok jelentkezését várják. A verseny 2018. januártól 2018. áprilisig tart, amely 4 fordulós online vetélkedőből, regionális döntőkből és országos döntőből áll: https://www.zoldokoskupa.hu/.

6. SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSI VERSENY 2018. március 19–április 29. között általános iskolák részére 6 hetes tavaszi szelektív hulladékgyűjtési versenyt szerveznek. 
 
PEDAGÓGUSKÉPZÉS A 15 helyszínre szervezett pedagógusképzések 2018. február–március között lesznek megtartva. 2018. márciusban online webinárium képzés keretében tájékoztatják a pedagógusokat a Témahét programjairól. 
 
ÖNKÉNTESSÉG A Témahét idejére lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az iskolai programok, tanórák részeként a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) kiálljanak a gyerekek elé, és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/onkentesek
 
ISKOLAI KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSA 2018-ban is támogatják az iskolák helyi kezdeményezéseit, a Témahét központi honlapján megjelenést biztosítanak minden releváns programnak: https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/
 
Összeállította: PontVelem Nonprofit Kft. 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.