31
jan
Ijjas Tamás

Állománygyarapítási és olvasásfejlesztési pályázat iskolai könyvtáraknak

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az EKE OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) a Magyar Olvasástársaság közbenjárásával nagy mennyiségű kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomhoz jutott. Ezeket az iskolai könyvtárak állományának gyarapítására fordítják többek között azon a módon, hogy az alábbi pályázati felhívást teszik közzé.

A pályázat céljai

A kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom olvasásának népszerűsítése.

Felhívni a figyelmet az élményszerző olvasás fontosságára.

Az iskolai könyvtárak funkcióinak megerősítése. Felhívni a figyelmet arra, mekkora előny az, ha egy iskolában van könyvtár.

Figyelemfelhívás arra, hogy nagy állománygyarapítási hiány van ma a magyar iskolai könyvtárakban. Megmutatni, hogy kellő állománnyal, hozzáértő könyvtárostanár szakemberekkel elérhető, hogy a gyerekek, fiatalok olvassanak.

A szakmai tudásmegosztás előmozdítása. Jó ötletek, jó gyakorlatok terjesztése.

Az elnyerhető könyvcsomagok

30 csomag áll rendelkezésre: csomagtól függően 80-100 db kötet, egy műből 1-4 példány, a csomagok 90%-ban azonosak, egy ajándékcsomag összértéke kb. 300 ezer Ft.

A művek 4-17 éves korosztályi besorolásúak. Többségük ifjúsági regény.

A címek listája itt érhető el.

A nyertes pályázók elszállítási sorrendben választanak a lezárt, sorszámozott dobozok közül.

Pályázók köre:

könyvtárat működtető, OM azonosítóval rendelkező magyarországi köznevelési intézmények.

Pályázat feltételei

Az iskola könyvtárat működtet, arról az Oktatási Hivatal által működtetett Közoktatási Információs Rendszer (KIR) Köznevelési statisztikájába adatot szolgáltat, szakképzett könyvtárostanárt, könyvtárost alkalmaz, róla a KIR-be adatokat szolgáltat. Vállalja, hogy a kapott könyveket az iskolai könyvtár állományába veszi. Vállalja, hogy a kapott könyvek népszerűsítését, olvastatását megtervezi, megszervezi, megvalósítja. Vállalja, hogy az olvasásnépszerűsítő tevékenységgel kapcsolatban 5 publikálásra alkalmas szakmai anyagot elküld az OPKM számára, vállalja, hogy az adományozó HUNRA nevét tartalmazó (általunk biztosított) matricát minden kötet címlapjára beragasztja.

A könyvcsomagot a nyertes pályázónak kell elszállítania az OPKM épületéből (1089 Bp., Könyves K. krt. 40.).

A könyvcsomag átvételét és a vállalásokat igazoló dokumentumot a nyertes intézmény vezetőjének és könyvtárostanárának, könyvtárosának alá kell írnia.

Bővebb információ:

http://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=398
Dömsödy Andrea, iskolai könyvtári referens
E-mail: domsody.andrea@opkm.hu
Telefon: 06-70-683-44-32
Irodai telefon: 06-1-323-55-55

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.