23
máj

Az európai természet és természeti örökség megünneplése

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A tavaszt záró, nyárnyitó zöld, jeles ünnepek alkalmából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2016-ban és 2017-ben is meghirdette zöld óvodák és ökoiskolák számára az Életjelek Akciót. Könczey Réka írása.

Ezek az ünnepek sorban:

  • az EU Natura 2000 Napja - május 21.
  • a Biodiverzitás Nemzetközi Napja - május 22.
  • a Magyar Nemzeti Parkok Hete - 2018-ban május 25 – június 3. (általában: május utolsó hetétől a környezetvédelmi világnapig) 
  • Környezetvédelmi Világnap - június 5.
  • Ki a tanteremből! nap – 2018. június 8.

Az Életjelek Akció eszközei a terepi élménypedagógia és a digitális pedagógia. Célja a Natura 2000 természetvédelmi rendszer védett értékeinek megismerése az intézményekhez legközelebbi helyszín meglátogatásával, és az ottani életnyomokról, életjelekről készült fotó(k) feltöltése egy közös térképre. A virtuális nyilvánosság a helyi értékek iránti büszkeség mellett megerősíti a környezeti nevelés iránt elkötelezett óvodák és iskolák közötti kapcsolatokat is. A 2016-os és 2017-es képek az oldal alján tekinthetők meg: http://ofi.hu/hir/eletjelek-akcio-felhivas

2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága szinte pontosan ugyanezt az akciót hirdette meg a Natura 2000 Nap alkalmából egész Európa számára (http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/EUnatura2000day/index_en.htm). Az adott helyzetben az OFI nem indítja el az Életjelek Akciót , hanem arra biztatjuk a pedagógusokat, hogy az európai akcióban vegyenek részt. A Natura 2000 Nap megünnepléseként diákcsoportokkal, gyerekcsoportokkal, esetleg családtagoknak is nyitott programként látogassák meg a legközelebbi Natura 2000 területet május 21. és június 9. között. A csoportok (például család, osztály, szakkör, természetjáró klub) diákjai, esetleg tanáraik segítségével keressék meg interneten (http://geo.kvvm.hu/tir/viewer.htm, angolul tudóknak: http://natura2000.eea.europa.eu/) a legközelebbi Natura 2000 területet, és fedezzék azt fel. Felkészüléshez, illetve a téma feldolgozásához javasoljuk a Natúrázzunk! sorozatot. A túra fényképeit, élményeit osszák meg a közösségi felületeken és az óvoda, iskola honlapján ezzel a hashtaggel jelölve azokat: #Natura2000Day. Lehetőség szerint a központi felületen is regisztrálják akciójukat, melyhez legfeljebb 1100 karakteres magyar vagy angol nyelvű akcióleírás szükséges (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/f7542577-2ca0-6e5d-4175-1b4e273877fc). A terepen készített fotók közül csak egyet lehet feltölteni a közös európai térképre. 

Figyelem! A Natura 2000 helyszínen csak a természetvédelmi előírásoknak megfelelően lehet tevékenykedni, és csak ezeknek megfelelően készülhetnek az alkotások! Amennyiben a területen például mocsári teknőst, zöld levelibékát, szarvasbogarat látnak, a megfigyelést a www.vadonleso.hu weboldalra is feltölthetik. Ezek a fajok könnyen azonosítható Natura 2000 jelölő fajok, így szerepelnek a Vadonleső akcióban. A „megfigyelés körülményei” rovatba beírhatják a következőket: <óvoda, iskola honlapcíme vagy iskola rövid neve> <zöld óvoda, ökoiskola>.

Annak alkalmából, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2018-at a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította, a Környezetvédelmi Főigazgatóság arra kéri a résztvevőket, hogy a Natura 2000 területeken járva ünnepeljék meg mind a kulturális, mind a természeti örökséget. Kulturális örökség (https://europa.eu/cultural-heritage/about_hu) sokféle lehet, például épület, emlékmű, régészeti lelőhely, munkamódszer, kifejezés, tudás, készség, és az ezekkel kapcsolatban álló eszközök, tárgyak, nyelvi és szóbeli hagyományok, vagy a hagyományos szakmák. Kulturális örökségként ünnepelhetjük a tájképet, a flórát és a faunát is.

Az OFI ökoiskolai programért felelős munkatársai a későbbiekben folytatni kívánják az Életjelek Akciót, jelenleg azonban azt kérjük, hogy a közös európai akcióban, illetve a #Natura2000Day hashtaggel jelölt közösségi médiatartalommal vegyünk részt az ünnepen.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.