15
szep
Hegedűs Mihály

Az IVSZ MENTA konferenciáján vettek részt az OFI munkatársai

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

2016-ban már 19. alkalommal került megrendezésre az IVSZ MENTA konferencia a „Digitális Összefogás” jegyében. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet Hermann Bianka, Tárnyik Péter és Vaszta Pál képviselte.

A 2016. szeptember 13-14 között, Balatonfüreden rendezett, közel 400 fő részvételével zajló eseményt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a kormány követi a nemzetközi trendeket, és a közoktatásban mindenképpen figyelembe veszik az IVSZ által javasolt informatika-oktatási javaslatokat.

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke beszámolt az IVSZ elmúlt 25 évéről, valamint tájékoztatta a jelenlévőket, hogy már két éve jelezték a minisztériumnak, hogy a magyarországi IT szektorban komoly munkaerőhiány keletkezésétől kell tartani. Ez mára eléri a 20.000 főt, és amennyiben a közoktatásban és a civil iskolák támogatásában nem történik sürgősen változás ezen a téren, akkor ebből két éven belül 200.000 fős hiány lesz.

Érdekes színfoltja volt a konferenciának az On The Spot stábja. Cseke Eszter és S. Takács András dokumentaristák a „digitalizáció nélküli” világot járják és forgatnak. Filmjeiket a Sprektum és a NatGeo műsorán is meg lehet tekinteni.

A Munkacsoport Workshopokon 130 IT cég képviseltette magát a különböző szekciókban. Az eHealt az egészségügy digitális támogatásának legújabb fejlesztéseit mutatta be. Az EU Források munkacsoportban képet kaphattak a résztvevők a legfrissebb EU-s pályázatokról és részvételi feltételeikről. Az Oktatás és Közbeszerzés workshopon az IT szektor kapcsolatainak bővítéséről, és jövőbeni lehetőségeiről folytattak eszmecserét a jelenlévők.

A kerekasztal-beszélgetéseken a Munkaerőpiaci fórum résztvevői (Pajor Ferenc – National Instruments, Rab Árpád – Óbudai Egyetem, Boda József – Codecool, Katona Miklós – NGM és Both Miklós – IVSZ) elsősorban a súlyos munkaerőhiány kezeléséről és jövőbeni megakadályozásáról cseréltek gondolatokat. Felmerült megoldásként, hogy a szakgimnáziumok, szakiskolák – bármilyen szakmára is szakosodtak – második szakmaként vegyék fel a magasabb szintű informatika oktatását is.

A Gazdaság- és fejlesztéspolitikai fórumon (Dányi Gábor – Miniszterelnökség, Karsai Tamás – NGM, Pomázi Gyula – NGM, Solymár Károly – NFM) elhangzott, hogy a digitális fejlődés elengedhetetlen feltétele egy „gazdag ország” létrejöttének. 2016-ban már a teljes digitalizáció felé fordul a világ (a digitális térben mindent el kell tudni érni, intézni) ezért a kormány még több projekt-pályázatot, valamint EU-s forrást igyekszik a hazai digitális vállalkozások fejlesztésére rendelkezésre bocsátani.

Orbán Krisztián előadásában (Gazdagok leszünk és/vagy szabadok) a digitális globalizáció „sötét oldaláról” beszélt. Valós veszély, hogy ha a digitális térben élünk, dolgozunk, akkor ott valaki, valahonnan biztosan megfigyel(het) minket.

Mester Máté a Digitális közös piac sajátosságairól beszélt, összehasonlítva a nyugat-európai helyzetet a magyar sajátosságokkal. Ma a világ nyugati felén már 4 perc alatt nyithatunk üzleti bankszámlát egy mobil applikáció segítségével. Ehhez ma Magyarországon 2 óra és személyes jelenlét szükséges. Ma már egy hitelbírálat átlagosan 9 percig tart szintén egy applikáció használatával, nálunk ez 2 nap. Ezt a lemaradást kellene behoznunk.

Az OFI standját szép számmal látogatták a konferencia résztvevői. Az érdeklődők örömüket fejezték ki, hogy létezik az NKP mint hazai oktatási szakmai portál.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.