29
már
Ludas Viktor

Az OFI munkatársai részt vesznek a European Agency for Special Needs and Inclusive Education munkájában

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Magyarország 2006 óta tagja a European Agency for Special Needs and Inclusive Education nemzetközi szervezetnek (Európai Ügynökség a Sajátos Nevelési Igényűekért és az Együttnevelésért). Azóta számos projektben vett részt az Ország, sőt uniós elnökségünk idején Magyarország is otthont adott az egyik projektnek.

A szervezet (továbbiakban: az Agency) négyévenként rendez egy-egy meghallgatást, amikor valamennyi tagországból a fiataloknak lehetőséget biztosít arra, hogy az inkluzióval, oktatással kapcsolatos tapasztalataikat és elvárásaikat megfogalmazzák annak érdekében, hogy az Agency az ő véleményük alapján fogalmazhassa meg céljait, az együttneveléssel kapcsolatos feladatokat a különböző uniós fórumokon is meg tudja valósítani.

2015. október 16-án az Európai Unió Luxemburgi elnöksége alkalmából az Agency 4. Ifjúsági Meghallgatásának, melynek címe "Inkluzív nevelés: Cselekedj!” Luxemburg adott helyet. Az eseményen 250-en vettek részt: az Agency szervezeti tagjai és meghívottak, valamint döntéshozók, Európai és Nemzetközi Intézmények képviselői egyaránt. A Meghallgatáson 72, fogyatékos és nem fogyatékos fiatal vegyesen vett részt, akiknek itt alkalma nyílt arra, hogy vitatkozzanak, eszmét cseréljenek arról, hogy az ő iskolájuk, illetve közösségeik hogyan biztosítják az inkluzív nevelés feltételeit, és mik azok a potenciális akadályok, amelyekkel nap, mint nap szembe kell nézniük. Az ő beszámolóikat, illetve az általuk felsorolt, cselekvésre ösztönző nehézségeket egy ajánlásban foglalta az Agency, illetve a döntéshozók számára a Miniszterek Tanácsa elé terjeszti az „Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport” meetingjén 2015. november 23-án.

Claude Meisch, a luxemburgi oktatásért felelős miniszter beszédében arra buzdította a fiatalokat, hogy élve az alkalommal fejezzék ki kívánságaikat, szükségleteiket, igényeiket, és ígéretet tett arra, hogy az ajánlásokat a legmagasabb fórumok felé továbbítják. Martine Reicherts, az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért felelős igazgatóságának vezetője beszédében kiemelte, hogy a Bizottság Oktatási és Képzési stratégiájának határozott prioritása valamennyi tanuló inklúziója a többségi oktatásba. Az Agency elnöke, Per Gunvall összefoglalójában kiemelte, hogy a Meghallgatás legfontosabb eredményei pozitív hatással lesznek azokban a vitákban, amelyek arról folynak Európában, hogy hogyan lehet az inkluzív oktatást a gyakorlatban megvalósítani.

A fiatalok vitái és javaslatai fontos alapot adnak az Agency további munkájához. Az esemény célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a tanulók véleményére, és beépítse azokat az oktatáspolitika alakításába. Az eseményről további információkat találhat angol nyelven a Luxembourg Presidency, illetve franciául a Luxembourg Governement's press release weboldalán.

További információk a Meghallgatásról ITT. Az eseményről videó is készült:

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.