1
ápr
Hugyecz Enikő

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tájékoztatója a tankönyvrendelésről

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Idén is április 1-jén kezdődik és április 30-áig tart a tankönyvrendelés. Ezen időszakban rendelhetik meg az iskolák a KELLO rendszerén keresztül a következő tanév tankönyveit. Az OFI tankönyvkatalógussal, elektronikusan elérhető tankönyvekkel és tájékoztató napok megtartásával segíti a pedagógusokat a választásban.

Az OFI célja a legmagasabb minőségű taneszközök fejlesztése és biztosítása. Az OFI a 2016/2017. tanévre több, mint 1300 tankönyvet kínál a tankönyvjegyzéken keresztül. A taneszközök lefedik a teljes magyar iskolarendszert: minden iskolatípusra és minden évfolyamra rendelhetők közismereti OFI-s tankönyvek. A kínált sorozatok megfelelnek a Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek; ingyenes digitális tananyagok kapcsolódnak hozzájuk a Nemzeti Köznevelési Portálon. Évfolyamonként és tantárgyanként továbbra is van választási lehetőség a kísérleti és az újgenerációs, illetve a korábbi Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és az Apáczai Kiadó átdolgozott kiadványai közül.

Az OFI tankönyv-kínálata több szempontból is megújult:

Újgenerációs tankönyvek: Három évfolyamon befejeződött a kísérleti szakasz. A tankönyveket és a segédleteket a kipróbáló pedagógusok visszajelzései alapján az OFI átdolgozta és benyújtotta az Oktatási Hivatalba tankönyvvé nyilvánítási folyamatra. Legtöbbjük a rendelési időszak kezdetéig már megkapta a tankönyvvé nyilvánítási engedélyt, néhányuk eljárása még folyamatban van. Az átdolgozott és akkreditált újgenerációs kiadványok – a tartós tankönyvek és a munkafüzetek, egyéb segédanyagok – 1., 5. és 9. évfolyamon érhetők el. A véglegesített tankönyvek megtekinthetők a Nemzeti Köznevelési Portálon teljes terjedelmükben.

Átdolgozott tankönyvek: A korábbi Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó, illetve az Apáczai Kiadó tankönyvsorozatainak 4., 8. és 12. évfolyamos tankönyvei, munkafüzetei és kiegészítő eszközei átdolgozásra kerültek, ezzel teljessé vált a Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek megfelelő taneszközök kínálata. Ezen felül több mint 70 kiadvány borítója is megújult abból a célból, hogy a korosztály vizuális igényeinek még inkább megfeleljenek.

Új kísérleti tankönyvek: Teljessé vált a kísérleti tankönyvek kínálata is, azaz 4., 8. és 12. évfolyamon is választhatóvá váltak, továbbá 9., 10. és 11. évfolyamon is jelentek meg új kísérleti kiadványok. Ezek is a rendelési időszakban a Nemzeti Köznevelési Portálon letölthetők és megtekinthetők. A kipróbálásra való jelentkezésről a későbbiekben ad az OFI tájékoztatást.

Új idegen nyelvi érettségi felkészítők: Idén először angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvből rendelhetők új idegen nyelvi szóbeli érettségire felkészítő feladatgyűjtemények. Ezek már a 2017. évi, megújult érettségi követelményeknek is megfelelnek.

A tankönyvrendelési időszak alatt az Oktatási Hivatal folyamatosan bővíti a rendelhető tankönyvek jegyzékét, ezért április 1-jén még nem a teljes kínálat áll a pedagógusok rendelkezésére. Az OFI összes jegyzékes tankönyve megtekinthető az OFI tankönyvkatalógusában (www.tankonyvkatalogus.hu), amelynek tartalma a hivatalos tankönyvjegyzék frissítésével folyamatosan kiegészül. A katalógusban megtalálható minden hasznos és fontos információ a taneszközökről.

A kísérleti és az újgenerációs tankönyvek teljes terjedelmükben letölthetők és olvashatók a Nemzeti Köznevelési Portálon (www.nkp.hu), amely kapcsolódó digitális tananyagokat is tartalmaz.

Az OFI a rendelési időszakban a korábbi évekhez hasonlóan regionális tankönyv-tájékoztatókat tart a Pedagógiai Oktatási Központok szervezésében, ahol a tankönyvek szerkesztői mutatják be a megújult kínálatot. A rendezvényekről bővebb tájékoztatást a Pedagógiai Oktatási Központok adnak. A tájékoztatók időpontjai és helyszínei:

            2016. április 12., Szolnok

            2016. április 13., Várpalota

            2016. április 14., Miskolc

            2016. április 20., Debrecen

            2016. április 21., Budapest

Az OFI kínálatával kapcsolatos kérdéseiket a vevoszolgalat@ofi.hu címen tehetik fel.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.