14
jún
Ijjas Tamás

Az Ünnepi Könyvhéten jártak folyóirataink

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének munkatársai és az intézmény által kiadott lapok szerkesztői részt vettek a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok egri programján.

A nagy hagyományokkal rendelkező programsorozat egri állomásának ünnepélyes megnyitója június 8-án, 16 órakor kezdődött az Eszterházy téren. A rendezvényt Habis László, Eger polgármesterének, és dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektorának köszöntője után Varró Dániel költő nyitotta meg.

A rendezvény keretein belül másnap a Mikkamakka szerkesztősége gyermekfoglalkozásokat tartott.
A gyerekcsoportok különleges előadásokon vehettek részt. Pásztor Csörgei Andrea főszerkesztő mesélt a japán eredetű papírszínház technika segítségével. A Piroska és a Nagy Mágus című Grimm-mese átiratot (Takács Mari alkotását) különös lelkesedéssel fogadták a kicsik, belebújhattak a varázsló bőrébe, és a varázsigét a hozzá tartozó bűvös mozdulatokkal jelenítették meg a mesélővel közösen. Hasonló sikert aratott Janikovszky Éva dakszli ikrekről szóló meséjének szintén papírszínházra alkalmazott előadása, a Bertalan és Barnabás is. A gyerekek egy izgalmas kísérlet folyamán megismerkedhettek a búvárharang működési elvével is, Besze Barbara szerkesztő irányításával. Végül sok kellemes élménnyel és korábbi Mikkamakka-számokkal hagyták el az Eszterházy Károly Egyetem Líceum Kiadójával közös sátrunkat.

A felnőtt közönség az Új Köznevelés, a Mikkamakka, az Új Pedagógiai Szemle és a Könyv és Nevelés lapszámaival ismerkedhetett meg, illetve a folyóiratok ajándék példányaiból is válogathatott. Lapjaink főszerkesztőivel, Takács Gézával (Új Pedagógiai Szemle), Balatoni Kinga Cecíliával (Új Köznevelés) és Pásztor Csörgei Andreával (Mikkamakka) is lehetett találkozni, beszélgetni.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.