10
jún
Medvey Tamás

Befejeződött a Zöld Óvoda roadshow

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Pécsett folytatódott, és Jászberényben zárult a Zöld Óvoda roadshow.

2016. május 18-án a pécsi, Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó Utcai Tagóvodája fogadta a Dél-dunántúli régióból érkező, a Zöld Óvoda cím iránt érdeklődő pedagógusokat és kisóvodásokat. A házigazda tagóvoda-vezető, Lakiné Kóczián Gyöngyi bemutatta az óvoda zöld óvoda munkatervét, jó gyakorlatát. A pécsi zöld óvodák a város fejlett környezeti nevelési gyakorlatának köszönhetően rendszeresen találkoznak, s a hálózati tanulás és együttműködésük révén is hatnak a helyi fenntarthatósági törekvések megvalósulására.

Amíg a pedagógusok az egyik csoportszobában ülve hallgatták a beszámolókat, előadásokat, a vendég és a házigazda gyerekek a hatalmas – és madárbarát – óvodakertben a helyben szokásos zöld óvodás játékokat játszották. Később a pedagógusok és a gyerekek együtt, a helyi óvónők vezetésével a közeli erdőbe felfedező körútra mentek, kincset kerestek. Mint kiderült, a kincs a közeli forrás vize. 

Az esemény mind a résztvevő pedagógusok mind a gyerekek részére kikapcsolódást, szakmai feltöltődést jelentett. A kapott információk és szakmai segédanyagok szintén a további munkájukban segíti a pedagógusokat.

„Zöldóvoda-paradicsom” Jászberényben

Jászberény Város Óvodájának valamennyi tagóvodája csatlakozott már a Zöld Óvoda hálózathoz: kilenc zöld óvoda bizonyítja Jászberény fenntarthatóságra nevelés iránti elkötelezettségét. Az intézmény 8 tagóvodájából kettő már 2009-ben elnyerte Zöld Óvoda címet, a Fürkész és a Hétszínvirág Óvoda. 2010-ben további 5 óvoda, majd a 2012-es struktúraváltást (négy kis óvoda bezárását és egy új óvoda építését) követően a hét óvoda másodszorra is elnyerte a Zöld Óvoda és a Madárbarát Óvoda címet, az új óvoda pedig első alkalommal pályázott eredményesen.

Az intézmény pedagógiai programjának fő célkitűzése a környezeti értékek, szépségek felfedeztetése, ápolása, a természet- és környezetvédelem, a környezettudatos magatartás kialakítása. Cél az ökológiai szemléletmód alakítása, a vidék élővilágának és épített környezeti értékeinek felfedeztetése, megismertetése és annak megóvására nevelés. Mindezek azt szolgálják, hogy a környezetükben jól tájékozódó, azt védő, a szépre fogékony, és a lakhelyükhöz kötődő gyermekeket neveljenek. Az óvoda tevékenységrendszere és tárgyi környezete lehetővé teszi a gyermekek környezettudatos magatartásának alapozását. Természetesen a napi gyakorlatban a célok komplex cselekvés útján, felfedező jellegű játékos programok által valósulnak.

Idén június 1-én a Fürkész Tagóvodában ünnepelték az ovisok a Környezetvédelmi Világnapot. A rendezvény egyben az SH/4/5 kódszámú, „Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése” című projekt roadshow-jának utolsó állomása volt. Jászapátiból, Jászkisérről és Jásztelekről és a jászberényi Gólya Óvodából is érkezett hat óvodai csoport. A délig tartó játékos megmérettetésen óvodánként egy-egy csapat indult. A gyerekek és kísérő pedagógusaik az óvoda madárbarát kertjében különböző állomásokat kerestek fel, ahol a felkínált tevékenységek, rejtvények, játékok, egyéb érdekes feladatok elsősorban a június 5-i „Környezetvédelmi Világnaphoz” kapcsolódtak. A csoportok az SH/4/5 projekt révén kézhez kapták a legújabb Natura 2000 foglalkoztatókat és a környezetvédelemre emlékeztető kitűzőket, az óvodapedagógusok pedig a fenntarthatóságra nevelés bevált módszereinek rövid, inspiráló leírását vihették magukkal. Mindeközben a Központi Óvodában a Zöld Óvoda programhoz kapcsolódó előadások segítették a fenntarthatóságra nevelés megismerését.

A korábbi Zöld Óvoda roadshow-állomások beszámolói elérhetők:

Kecskemét        http://ofi.hu/hir/kecskemeti-orokos-zold-ovoda-mutatkozott-be-elsokent

Pusztaszabolcs  http://ofi.hu/hir/kecskemet-utan-pusztaszabolcson-folytatodik-zold-ovoda-roadshow

Salgótarján       http://ofi.hu/hir/zold-ovodak-fenntarthatosagra-neveles-megujitoi-innovatorai

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.