22
okt
Hugyecz Enikő

BELMA díjat kapott a Sakkpalota

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A Legjobb Európai Tananyag Díj (Best European Learning Material Award) frankfurti díjátadóján a zsűri innovatív tananyagnak ítélt különdíját vehette át a Sakkpalota Pedagógiai Program megalkotásáért Polgár Judit, sakkvilágbajnok.

Magyarországon készült tananyag korábban még nem részesült ebben a magas szakmai elismerésben. A BELMA díjat minden évben egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a világ legnagyobb szakmai eseményén, a Frankfurti Könyvvásáron adják át az arra érdemes tananyagok készítőinek.


A Sakkpalota tankönyv-, és munkafüzet-sorozat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) gondozásában, egyelőre az általános iskolák első két évfolyama számára jelent meg a pedagógusok számára részletes módszertani leírással és digitális kiegészítő eszközökkel. A Sakkpalota-sorozat néhány héttel korábban a Magyar Termék Díjat is kiérdemelte. A Polgár Judit által kidolgozott vizuális gondolkodás-, és képességfejlesztő, komplex tantárgy integrációs oktatási program 2013-ban a Nemzeti alaptantervbe is bekerült. Az azóta eltelt 2 évben országszerte elterjedt az iskolákban, és a határon túli magyar lakta területeken is számos helyen használják.


„Amikor két gyermekem Olivér és Hanna elkezdett iskolába járni, elhatároztam, hogy nem magántanulót csinálok belőlük, hanem a köznevelésben hiányzó láncszemet igyekszem valamilyen módon pótolni. Az információáramlás felgyorsulásával, a digitális korban olyan gyorsan változnak az ismeretek, hogy a lexikális tudás pillanatok alatt elavul, ezért elsősorban a gyerekek gondolkodását, lényeglátását, az ismereteket a változásokból adódó szükségletekhez adaptáló képességét szeretnénk fejleszteni, és a Sakkpalota Program ezt a célt szolgálja minden olyan iskolában, amelyben figyelmet fordítanak arra, hogy a digitális korba bele született gyerekeket már nem lehet a hagyományos módszerekkel tanítani, vagy akár egy pillanatra is lekötni a figyelmüket játékosított ismeretátadás nélkül.  Nagyon örülök, hogy ezt a törekvésemet, és a tananyag minőségét a BELMA Díjjal a legrangosabb európai szakértői csoport is elismerte.” – mondta a díjat Frankfurtban, személyesen átvevő Polgár Judit. 
 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.