22
jún
Indri Dániel

Bemutatkoztak folyóirataink a Múzeumok Éjszakáján

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A Múzeumok Éjszakáján június 20-án délután 2 órától folyamatosan várta az érdeklődőket az OFI  a Folyóiratok, magazinok éjszakájára, melyen az Intézet négy folyóirata is képviseltette magát.

Az első alkalommal megrendezett minifesztiválon több mint 100 lap szerzőivel és szerkesztőivel, köztük az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet négy folyóiratának stábjával nyílt lehetősége beszélgetni a kilátogatóknak az Iparművészeti Múzeum első emeleti reprezentatív teremsorában felállított standoknál. Az épület földszinti Üvegcsarnokában iparművészeti és dizájnvásárt szerveztek kortárs alkotók részvételével, a múzeum 3 reprezentatív kiállításában kurátori vezetésekkel várta a közönséget, a délutáni órákra pedig családi programokkal készült a múzeumpedagógiai osztály.

Az OFI korábbi lapszámait kedvezményes áron kínáltuk, ami kiváló alkalom volt arra, hogy az érdeklődők betekintés után döntsenek a kiadványok megvásárlásáról. Ezen kívül mind a négy folyóirat szerkesztősége izgalmas előadásokkal is készült, ízelítőül:

ÚJ KÖZNEVELÉS
Hogy milyen egy sokoldalú pedagógus? Erre tökéletes példa a lap egyik korábbi interjúalanya. Orbán Sándor testnevelés tanár és tanítványainak attrakcióját ismerhették meg a jelenlevők, és megtapasztalhatták mi sülhet ki egy karateruhában ülő diák, egy festővászon és egy ecset találkozásából... Az emberi test csodáinak bemutatása alatt a közönséget is „megmozgatták” kicsit, végül egy közös rajzolásra invitáltak mindenkit.

ÚJ PEDAGÓGIAI SZEMLE
"Az Új Pedagógiai Szemle élő zenés felolvasással és filmvetítéssel készült a lap közelmúltban megjelent anyagainak, illetve diákokkal készült amatőr kisfilmek felhasználásával. Hangban, képben is felvillantak a lapban megjelent szövegek hosszabb-rövidebb részletei. A felolvasásban egy színész-pedagógus testvérpár volt a lap segítségére, a szerkesztőség tagjai pedig meghívott vendégekkel kiegészülve gondoskodtak az élő zenéről és a jó hangulatról.

KÖNYV ÉS NEVELÉS
"Mi még ismerjük az érzést, milyen kézbe venni a vágyott könyvet, beszívni az illatát, és megmutatni másoknak. Mit kezdhetünk azonban egy "korszerű" elektronikus dokumentummal, másként olvassuk-e? Létezhet-e könyvtár könyvek nélkül? Ami nem mérhető, azt a tudomány nem vizsgálja; de mérhető-e maga a tudomány? Jellemző képet mutatnak-e az iskolai olvasmányok kultúránkról; ha igen, mi végre Jókai vesszőfutása az oktatásban? A Könyv és Nevelés folyóirat gazdag tartalmát néhány gondolatébresztő írással a főszerkesztő, Dr. Csík Tibor mutatta be."

EDUCATIO
Hogyan szerepelt Magyarország az elmúlt időszakban a tanulói teljesítményt nemzetközi szinten mérő PISA-felméréseken? Miben vagyunk erősek? Hol kell még javítanunk? – Ezekre a kérdésekre adta meg a választ Dr. Fehérvári Anikó, az Educatio főszerkesztője.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.