18
már
Ludas Viktor

Bemutatták az OFI „Az első világháború a szomszédos országok és hazánk történelemkönyveiben” című kiadványát

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A tanulmánykötet nyilvános bemutatójára 2016. március 17-én került sor az Éghajlat Kiadó kávézójában. A kiadvány arra remek eszköz, hogy árnyalja a különböző országok történeti tudatában megjelenő képet.

Tavaly decemberben jelent meg az OFI kiadásában egy tanulmánykötet "Az első világháború a szomszédos országok és hazánk történelemtankönyveiben" címmel. A könyv a szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, szlovén és magyar tankönyveket, munkafüzeteket, atlaszokat elemzi abból a szempontból, hogyan ábrázolják az első világháborút.

A kötet hét tanulmányában az adott országban élő szerzők elemzik a horvátországi, a magyar, a romániai, a szerbiai, a szlovákiai, a szlovéniai és az ukrajnai történelemtankönyvek első világháborúval foglalkozó fejezeteit. A tanulmányírók összesen nyolcvannál több tankönyvet, munkafüzetet, történelmi atlaszt vizsgáltak meg adott szempontsor alapján. Az elemzések kitérnek a tankönyvek leíró szövegén túl a bennük szereplő forrásokra, képanyagra, ábrákra és a kötetekben szereplő térképekre is. A kötetet Szarka László történész lektorálta, az összegző tanulmány Dárdai Ágnes és Katona András munkája.

Az ünnepélyes könyvbemutatón a kötet alkotói elmondták, hogy a tankönyvek az ellenségkép lebontásának fontos eszközei valamint, hogy jelenleg a nemzetépítés a történelemkönyvek fő iránya. Mint az a beszélgetésen elhangzott, a tankönyvekben igen ritka az ellenségkép megjelenése.

A kötet elektronikusan ITT érhető el. A könyvet megrendelni a kiado@ofi.hu címen lehet.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.