30
jún
Ijjas Tamás

Diákszínjátszók a Múzeumok Éjszakáján

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Tizedik alkalommal rendezték meg a Diák – Szín – Játék programját az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeumban.

Az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum programját közel 150-en látogatták 2017. június 24-én. A többség több előadáson is részt vett, és igen sokan az egész éjszakát itt töltötték, a Múzeum programjain. Bogdán Melinda tárlatvezetése az iskolai szemléltetést mutatta be, amit az optikai eszközök ismertetésén túl az Uránia Tudományos Színház üvegdiáiból összeállított vetített képes előadás kísért.

A Drágaszág című előadás a Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola tánctagozatos diákjainak Tóth Laura koreográfus vezetésével végzett egy éves munkájának az eredménye. A produkciónak külön érdekessége, hogy a tárgyak szeretetéről szól, ami szorosan kapcsolódik a múzeumok életéhez.

Karinthy Ferenc a második világháború alatt játszódó kamaradrámáját, a Gellérthegyi álmokat Gergelyfy Zsófia Annamária (Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola) és Kaluczky Zsombor (Vörösmarty Gimnázium) rendezte és játszotta. A katonaszökevény Fiú és az üldözött zsidó Lány kapcsolatáról szóló színművet a két frissen érettségizett fiatal intenzív színpadi jelenléttel elevenítette meg.

Az est rendhagyó módon nem diákszínházi előadással zárult, hanem a Magyar Mozdulatművészeti Társaság és Magyar Mozdulatkórus Szecessziós fátyoljáték a „Tündérkastélyban” című interaktív előadásával. A Fenyves Márk és Pálosi István által vezetett társulat gyakran dolgozik nagy textíliákkal, így téve a mozdulatokat még kifejezőbbé, ezért úgy döntöttek, hogy ennek az előadásnak a főszereplőivé teszik a fátylakat. Az előadás után Pálosi István vezetésével ki lehetett próbálni a textíliák mozgatását, a közönség igazán aktív volt, majdnem 40 ember vett részt ebben a játékban.

Az előadás után még éjfélig látogatható volt a múzeum, ahol muzeológusok kalauzolták az érdeklődőket.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.