25
szep
Hegedűs Mihály

Digitális segédlet készült a komplex természettudomány oktatásához!

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A brossúra ingyenesen letölthető.

A 2016/17-es tanévben a középfokú szakképzés átalakulásához és a természettudományos-műszaki oktatás megújításához kapcsolódóan új tantárgy jelent meg a középfokú oktatásban, a komplex természettudomány. A szakgimnáziumok 9. évfolyamán tanított tantárgy célját a kerettanterv a tanulók természettudományos műveltségének komplex módon történő fejlesztésében és további szakmai képzésük megalapozásában fogalmazza meg.

Mivel a szakgimnáziumok szakmai irányultsága, tanulási környezetük, a tantárgyat tanító pedagógusok végzettsége és szakmai tapasztalata és nem utolsó sorban a diákok érdeklődése rendkívül sokirányú, ahhoz, hogy ez a tantárgy elérje a célját, az intézményeknek és a pedagógusoknak nagyfokú adaptivitásra van szüksége.

A tanításban érintett különböző természettudományi szakos pedagógusok munkáját az EMMI felkérésére az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet több módon igyekezett támogatni. Az OFI honlapján folyamatosan megjelenő szakirodalom, a levelezőlista, a jó gyakorlatok megosztására és a tantárgy pedagógiai rendszerének fejlesztésében való részvételre irányuló információk és lehetőségek mellett az egyik legjelentősebb támogatás az a tematika lehetett, amelyhez a Nemzeti Köznevelési Portálon tanári eszközcsomagok készültek és váltak elérhetővé minden pedagógus számára.

Ebben a kiadványban a következő tanévre való felkészülést segítendő összefoglaljuk az NKP és az ott található tanári eszközcsomagok használatával kapcsolatos tudnivalókat és azoknak a kollégáknak a tapasztalatait, akik már igénybe vették ezt a bárki számára elérhető szakmai támogatást.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.