19
dec
Medvey Tamás

Digitális Témahét

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Kiemelten fontos, hogy Magyarországon egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a digitális készségek fejlesztése, a digitális nevelés. Ennek jegyében 2017-ben második alkalommal szerveződik meg a Digitális Témahét, április 3-7. között.

Ennek célja, hogy a digitális pedagógia minél szélesebb körben elterjedjen a közoktatásban, ezáltal minél több iskolában kezdjenek digitális eszközökkel, digitális környezetben, illetve módszertannal tanítani.

A Digitális Témahét kiemelt célja a digitális kompetencia fejlesztése és az, hogy az oktatásban minél szélesebb körben használják az infokommunikációs technológia megoldásait. Továbbá célja a digitális pedagógia elterjesztése, alkalmazásának mélyítése annak érdekében, hogy a pedagógiai eszközök, alkalmazott módszerek köre bővüljön, és ennek nyomán a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése az informatika tantárgyon túl is megvalósuljon.

A Digitális Témahét a köznevelés jövőjének előszobája. Cél ugyanis, hogy a későbbiekben a Digitális Témahét módszertana a kerettantervi változásoknak köszönhetően általánossá váljon, vagyis az, ami a mostani tanévben csak egy hét lesz, az előbb-utóbb teljesen általános módszertan legyen.

A Digitális Témahéten a köznevelési intézmények a képzési célokhoz köthető szabadon választott témával vehetnek részt.

Azok a köznevelési intézmények, amelyek csatlakoznak a Digitális Témahéthez azt vállalják, hogy olyan projektet valósítanak meg, amelyekben a XXI. századi készségek és ismeretek elsajátításához infokommunikációs eszközöket is használnak az iskola pedagógiai elképzeléseinek és infrastrukturális adottságainak figyelembevételével.

A programban résztvevő iskolák a program honlapján 12 évfolyamra kidolgozott mintaprojektek és számtalan pedagógiai segédlet közül választhatnak, amelyeket saját elképzeléseik szerint testre is szabhatnak. A honlapon ezen kívül elérhetők a Digitális Témahét partnerei, informatikai és telekommunikációs vállalatok által felkínált diákoknak szóló előadások, bemutatók, programok és háttéranyagok is.

A projekthét keretében egy-egy iskolai tanórába önkéntes infokommunikációs szakemberek is bekapcsolódhatnak, akiket a szervezők közvetítenek az erre igényt tartó iskolák számára.

A Digitális Témahétről bővebb tájékoztatást a www.digitalistemahet.hu oldalon, illetve az info@digitalistemahet.hu e-mail címen kaphatnak.

A témahét projektgazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a program szakmai partnere és szervezője az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.