23
feb
Medvey Tamás

Elkészült a 2018. januári online ökoiskola monitoring gyorsjelentése

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A 2018. január 16-28. közötti online kérdőíves adatgyűjtés sikeresen, 87%-os válaszadási aránnyal zárult.

A kérdések a korábbi évek szokásos ökoiskola-monitoring kérdései, a környezeti nevelés új fejleményei (például hatékonysága, kapcsolata globális neveléssel, fenntartható fejlődési célkitűzésekkel), valamint a 2017-es tapasztalatok alapján állította össze az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Intézményfejlesztési Programok Központja. Az öt kérdéscsoport az egész iskolás megközelítés szerint adatokat kért az ökoiskolaság helyi történetéről, az érintettek attitűdjéről, bevonódásukról, a pedagógiai munka és iskolai élet ökoiskolai tartalmairól az ökoiskola kritériumcsoportok szerint, valamint az Ökoiskola Programmal kapcsolatos jövőképről.

Magyarországon a 967 ökoiskolában (Ökoiskola vagy Örökös Ökoiskola címmel rendelkező általános vagy középiskolában, szakiskolában) a tanulók 28,7%-a tanul, és a pedagógusok 29,9%-a tanít a 2018-as év első félévében. Egyre gyakoribb, hogy humán és művészeti szakos pedagógus, testnevelő vagy technikai munkatárs is részese az ökoiskolai szervező munkának a tanítók és a természettudományos szakos kollégák mellett.

A 2016–2030-ra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Célok (ENSZ, Sustainable Development Goals) ismerete és a Célok elérését segítő feladatok 103 ökoiskolában minden éves munkatervben szerepelnek, 258 esetben a munkatervek nagyobb, 191 esetben kisebb részébe már beépültek. A már Ökoiskola vagy Örökös Ökoiskola címmel rendelkező válaszadók szerint 2022/2023-ra az iskolák 72%-a kellene, hogy ökoiskola legyen Magyarországon, melyeknek – reményeik szerint – legalább a fele Örökös Ökoiskola minőségben folytatná az egész intézményes fenntarthatóságra nevelést.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ezúton is köszöni az ökoiskolák, örökös ökoiskolák munkatársainak válaszadásra fordított idejét és megosztott tudását!​

A jelentés letöltéséhez kattintson IDE!

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.