17
máj
Néder Katalin

Fenntarthatósági Témahét 2016 − beszámoló

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A Fenntarthatósági Témahét ebben az évben került először megrendezésre. Sikerét bizonyítja, hogy közel 700 iskola 60 000 diákja vett részt a különböző programokon.

A fenntarthatóság ma már mindenkit foglalkoztat. Nem bújhatunk ki alóla, hiszen a globális környezeti problémák újabb és újabb kihívások elé állítják az emberiséget. Elég, ha például a klímaváltozásra gondolunk: a kiszámíthatatlan időjárás minden embert megvisel. Ezért is fontos, hogy a gyerekek kiemelten foglalkozzanak ezzel a témával. Mihamarabb fel kell tárnunk előttük a Föld környezeti állapotát, mert néhány év múlva már ők hoznak döntéseket arról, melyik úton haladunk tovább: elpazaroljuk a Föld értékeit vagy megőrizzük azt.

A Fenntarthatósági Témahét ebben az évben került először megrendezésre. Sikerét bizonyítja, hogy közel 700 iskola 60 000 diákja vett részt a különböző programokon. A nyitó rendezvényre a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban került sor. Ezen részt vett Dr. Juhász Árpád geológus is, aki faültetésre buzdította a gyerekeket és elmesélte, hogyan változott a Föld vízkészlete az elmúlt 40 évben. A rendezvényről készült videó itt nézhető meg:

A Témahét programja több részből állt.

1. Az iskolák korosztályokra igazított tananyagok segítségével vezették be a témát, amelyek letölthetők voltak a központi honlap felületéről. Közülük két modul - az alsó és a felső tagozatos - az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP projekt keretében kidolgozott Ökoiskolai nevelési-oktatási programból lett kiválasztva:

A PAPÍR ÚTJA - MERÍTSÜK KI A HULLADÉKOT A SZEMÉTBŐL: http://ofi.hu/papir-utja-meritsuk-ki-hulladekot-szemetbol

AZ ÉLELMISZER ÚTJA - AVAGY HOGYAN KERÜLNEK ÉTELEINK AZ ASZTALUNKRA: http://ofi.hu/az-elelmiszer-utja-avagy-hogyan-kerulnek-eteleink-az-asztalunkra

A középiskolák a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola által kidolgozott tananyagot dolgozták fel GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK - KÖRNYEZETVÁLTOZÁS címmel.

2. Az alsó tagozatosok körében rajzversenyt hirdettek több témában, melyre több mint 1000 kisdiák küldött be rajzokat. A győztes rajzból kereskedelmi forgalomban kapható papíripari termékek készülnek (konyhai törlőkendő, szalvéta, stb.) és a győztes diáknak emellett lehetősége lesz ellátogatni a papírgyártó üzemébe, ahova osztálytársai is elkísérhetik őket.

Az első helyezett Selyem Panna (Székesfehérvári Németh László Általános Iskola) rajza:

3. A Fenntarthatósági Kupán (https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/kupa) három fős csapatok vettek részt. Mind a felső tagozatos általános iskolások, mind a középiskolások versenytémája megegyezett a letölthető tananyagokkal, melyre kvízkérdéseken keresztül gyakorolhattak. Erre az online, országos tudásversenyre közel 1000 tanuló jelentkezett. A győztes csapatok a következő iskolákból kerültek ki:

  • Jókai Mór Református Általános Iskola
  • Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
  • Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola
  • Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Székesfehérvár.
  • Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája
  • Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium
  • Kecskeméti Bolyai János Gimnázium

4. A Szelektív hulladékgyűjtés 4 héten át zajlott a PontVelem Okos Program (http://www.pontvelem.hu/) keretében. Ez idő alatt 2.512 db mobiltelefon és 6.809 kg használt elem gyűlt össze.

A záró rendezvényre a Föld napján, április 22-én került sor a budapesti Szent Margit Gimnáziumban. A „Vedd kezedbe a Földet” elnevezésű szakmai konferencián Dr. Vida Gábor akadémikus sokkoló adatokkal hívta fel a figyelmet a Föld környezeti problémáira. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a fenntarthatósághoz kötődő tevékenységeit mutatta be, többek között az ökoiskolákat támogató programjait.

A rendezvényről készült képek és előadások itt nézhetők meg:

http://ofi.hu/hir/vedd-kezedbe-foldet-fenntarthatosagi-temahet-zarokonferenciaja

Reméljük jövőre hasonló sikereket érnek el a Fenntarthatósági Témahét programjai.

A Fenntarthatósági Témahét megvalósulását segítő szervezetek:

TÉMAHÉT GAZDÁJA: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
FŐVÉDNÖK: Áder János köztársasági elnök (KEH)
SZERVEZŐ: az EMMI megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft.
EGYÜTTMŰKÖDŐ SZERVEZETEK: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium, Oktatási Hivatal (OH), Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), Vajda Papír Kft., Re’lem Nonprofit Kft.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.