31
már
Néder Katalin

Fenntarthatósági Témahét az iskolákban 2016. április 18–22.

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Idén tavasszal kerül megrendezésre először a Fenntarthatósági Témahét, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A program célja a Föld napja üzenetének közvetítése, a diákok mozgósítása és széles körű szemléletformálása a környezet- és természetvédelem ügyéért.

A Témahét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásával a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), az Oktatási Hivatal (OH), és a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola szakmai együttműködésével valósul meg.

A program célja a Föld napja üzenetének közvetítése, a diákok mozgósítása és széles körű szemléletformálása a környezet- és természetvédelem ügyéért. A diákok emellett megtanulják azt is, hogy állampolgári kötelességeik és jogaik ismeretében hogyan kapcsolódjanak be környezetük értékeinek, sokszínűségének megőrzésébe.

Iskolai programok

A Témahét a köznevelés keretében, a Nemzeti Alaptantervvel összhangban, a kerettantervekre épülve valósul meg. A program támogatja az iskolák helyi kezdeményezéseit is, illetve ösztönzi a téma iránt elkötelezett szakembereket, véleményformálókat az iskolai programokban való önkéntesi részvételre.

A Témahétre olyan tematikus óraterveket, foglalkozásokat ajánlunk, amelyek – építve az iskolák helyi adottságaira – a tanórák keretén belül és a tanórákon kívül is megvalósíthatók, ösztönzik az újszerű pedagógia módszerek – interaktivitás, digitális eszközhasználat – alkalmazását, segítve ezzel a pedagógusok szemléletformáló munkáját.

Az alsó tagozatosok témája a papírgyártás és az újrahasznosítás lesz, a felső tagozatosok az élelmiszer útját követhetik végig, illetve az ökológiai lábnyom témakörével ismerkedhetnek meg, a középiskolások számára pedig a klímaváltozás lesz a központi téma. A tematikus tanórákhoz kapcsolódóan a kisebbeknek rajzverseny, a felsősöknek és a középiskolásoknak a hét utolsó napján, a Föld napján (április 22.) pedig egy országos kvíz és online tudásverseny zárja a programot.

A Témahét honlapja

A Témahét központi eleme a www.fenntarthatosagi.temahet.hu honlap, amely március 30-tól elérhető. Itt tudnak regisztrálni a résztvevő iskolák, innen lehet letölteni az iskolai programokat segítő óraterveket és egyéb oktatási segédanyagokat. A honlapon kerülnek meghirdetésre a kiegészítő események.

A honlap mellett a https://www.facebook.com/fenntarthatosagi.temahet/ közösségi oldal segíti az információk megismerését, továbbadását.

Fenntarthatósági szakmai konferencia 2016. április 22.

A Témahét zárásaként a Föld napján egy szakmai konferenciát rendezünk, amelyre a Témahéten részt vevő iskolák pedagógusait várjuk.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.