Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

2014. április 2-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) közös sajtótájékoztatón számolt be „Az internet nem felejt!” program rendkívüli népszerűségéről és sikerességéről, valamint a „Gyermekbarát igazságszolgáltatásról” szóló pedagógusok számára készített képzési anyagról.

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a tárca 2014 januárjában indította útjára – a 4-10 éveseket megcélzó „gyermekbarát igazságszolgáltatás” programsorozat kiegészítéseként – „Az internet nem felejt!” programot, mely a tizenévesek, valamint tanáraik és szüleik figyelmét kívánta felhívni az internet veszélyeire.

A program keretén belül fiatal szakemberek (jogászok, tanárok, riporterek, HR-esek) tartottak interaktív előadást Magyarország több iskolájában. 30 helyszínen több mint 3500 diák és több száz pedagógus vett részt a programban, melynek célja az volt, hogy minél többen megismerjék az internet és a közösségi média világának jogi szabályozottságát polgári és büntetőjogi szempontból, felhasználásának feltételeit, veszélyeit és lehetséges következményeit.

Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy – a KIM és az OFI együttműködésének köszönhetően – elkészült egy hiánypótló képzési szakmai anyag pedagógusok számára, mely nemcsak az internet, hanem az igazságszolgáltatás világában is segíti az eligazodást, elsősorban a családjog, a Büntető Törvénykönyv gyermekeket érintő területeire, valamint a jogi alapfogalmakra vonatkozóan.

A tananyag, mely érthető módon közvetíti a témával kapcsolatos ismereteket, a pedagógus továbbképzés részeként, akkreditált formában, ingyenesen lesz elérhető idén szeptembertől. A tananyag összeállításában az OFI szakmai segítséget nyújtott a tárcának.

A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Pataki Gábor jogász, a program egyik előadója is, aki beszámolt az előadások népszerűségéről, a tájékoztatási céllal létrehozott honlap és Facebook oldal nagy látogatottságáról és a beérkezett kérdésekről, rámutatva, hogy valódi párbeszéd indult el a pedagógusokkal, a diákokkal és a szülőkkel.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.