6
máj
Indri Dániel

A Hipersuli a jövő iskolája

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Öt általános iskola 15 osztályával indul a Telenor Magyarország Hipersuli Oktatási Programja, melynek célja, hogy a mobileszközök és a mobilinternet révén segítse a korszerű, digitális oktatás terjedését.

A Microsoft Magyarország, a Köznevelésért Felelős Államtitkárság (EMMI), az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és a Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány (DEA) közreműködésével induló projekt részeként négy vidéki és egy budapesti iskola 360 diákja élvezheti a Hipersuli előnyeit a Hiperneten. Az Ercsiben megrendezett sajtótájékoztató elején Kutas István, a Telenor kommunikációs igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója ismertette a projektet. „A mobilinternet terjedése nemcsak kényelmesebbé teszi életünket, hanem jobbá is teszi a világot. Az év végére majdnem minden magyar településre eljut a leggyorsabb mobilinternet, melynek révén a még a legkisebb falvakban élő gyerekek is ugyanazokhoz a tanulási lehetőségekhez férnek hozzá, mint nagyvárosi társaik. A Hipersuli programmal abban szeretnénk segíteni a gyerekeket, hogy hatékonyan és biztonságosan használják tanulásra a mobilinternetet, szélesebb rálátást kapjanak a világra és tudatos internet-felhasználókká váljanak” – mondta el a vezérigazgató.

A mobilszolgáltató kezdetben mintegy 160 Hipernet-eléréssel felszerelt táblagépet juttat el a Hipersuli Oktatási Program keretében a budapesti, ercsi, hódmezővásárhelyi, törökbálinti és zsombói iskolákba és szakértői révén segíti a tanárok felkészülését, valamint biztosítja az oktatáshoz szükséges háttértevékenységeket. A program célja az, hogy a legmodernebb technológiák felhasználásával a gyerekek oktatására és készségfejlesztésére a hagyományos tankönyveknél hatékonyabb és élvezetesebb lehetőségeket dolgozzanak ki. Ennek szemléltetésére Christopher Laska „mérlegelte” a gyerekek hátát nyomó terheket, hangsúlyozva, hogy a diákok iskolatáskájának súlya mindig is kardinális kérdés volt, ám a Hipersuli – digitális eszközei révén – jobban kíméli a tanulókat, mivel jóval kevesebbet nyomnak. A program további fontos eleme a UNICEF-fel való együttműködés keretében egy pedofília elleni szűrő létrehozása, hiszen az internetes zaklatás ellen gyakran a szülő vagy a pedagógus sem tud mit tenni, így cél ennek megelőzése.

Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár kiemelte, hogy mind az iskolai, mind az otthoni feladatok elvégzése során hatalmas segítséget jelenthetnek ezen digitális eszközök, továbbá rendelkezésre állnak már olyan mérések, ahol tantárgyakra lebontva is látható, hogy mely területeken érdemes használni ezeket a digitális tartalmakat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nemcsak annak nyomon követése fontos, mit „szedünk le” az internetről, hanem annak is, mit és hogyan „teszünk fel” a világhálóra.

Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója ismertette azokat a fejlesztéseket, melyek keretében az új kísérleti tankönyvek már elkészültek a 3., 7. és 11. évfolyamra, illetve év végéig a 4., 8., 12. évfolyamon is elérhetőek lesznek. „A fejlesztési folyamat egy fontos érkeztünk el, hiszen a Nemzeti Köznevelési Portál a legnagyobb tartalomszolgáltató portál lesz az országban, amely a következő tanév elején nyílik meg” – jelentette be a főigazgató. A digitális tartalmak igazodnak a Nemzeti Alaptantervhez és a kerettantervekhez, közel 10 ezer feladattal segítik az egyéni tanulást is, valamint előnyük, hogy mindenféle mobilplatformon elérhetőek lesznek felhőszolgáltatáson keresztül, igazodva a mai kor követelményeihez.

Papp István, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy a cég biztosítja a vezérlőszoftvert és részt vesznek a tanárok képzésében is, mivel a vállalat célja a legszélesebb körben elérhetővé és hasznossá tenni a digitális eszközhasználatot. A diákok mellett a programhoz csatlakozó iskolák harmincegy tanára is kap táblagépeket az órák megtartásához.

A Hipersuliban részt vevő tanárok számára a Telenor harmincórás tanfolyamot szervez a Microsoft Magyarország és az OFI bevonásával azért, hogy felkészítsék őket a legmodernebb mobil eszközökkel történő tanításra. A képzésen nem csak a táblagépek kezelését és a biztonságos internetezést, hanem a digitális tananyag használatát és az internetes tartalmak tanórákba való integrálásának lehetőségét is elsajátíthatják a tanárok. A projekt részeként két iskolában a gyerekek haza is vihetik a táblagépeket, másutt pedig közösen, kiválasztott tantermekben használják azokat. A kísérleti digitális tananyagokat egyebek mellett magyar nyelv, irodalom, történelem, kémia, fizika, matematika földrajz és idegen nyelvek oktatására fogják használni.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.