30
szep
Ludas Viktor

Indul a PénzSztár verseny harmadik évada

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Október 5-ig lehet nevezni az országos középiskolai pénzügyi-gazdasági versenyre.

Ismét jelentkezhetnek a középiskolások a pénzügyi ismereteik bővítését támogató országos pénzügyi-gazdaság versenyre, a PénzSztárra. A szervezők – a TakarékBank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével – immár harmadik alkalommal hirdetik meg a vetélkedőt, amelynek fő célja, hogy játékos formában felmérje a diákok tudását, fejlessze pénzügyi kultúrájukat, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában. A PénzSztár versenyre 2015. október 5-ig jelentkezhetnek négyfős, 14-20 éves középiskolásokból álló csapatok.

Több száz középiskola több ezer diákja gazdagodott már új pénzügyi ismeretekkel, gyakorlatban hasznosítható tudással, élményekkel és értékes nyereményekkel az első két PénzSztár versenyen. A résztvevők között már eddig is voltak olyan erdélyi és vajdasági csapatok, akik felfigyeltek a lehetőségre és indultak a versenyen. Idén a szervezők – a magyarországi középiskolákhoz hasonlóan – a határon túli magyar oktatási intézményekhez is eljuttatják a hivatalos versenyfelhívást. A külhoni csapatok részvételét segíti, hogy 2015-ben átalakulnak a magyar történelemhez kapcsolódó gazdaságtörténeti feladatok is.

A nevezés díjmentes, a jelentkezés feltétele csupán annyi, hogy a négyfős csapatok tagjai ugyanabba a középiskolába járjanak, 14-20 év közötti diákok legyenek és a 2015/2016-os tanévben aktív középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkezzenek. A közgazdasági szakközépiskolák és a nem szakirányú oktatási intézmények csapatai egyenlő eséllyel indulhatnak, hiszen nem tartozik a követelmények közé, hogy a versenyzők gazdasági alapképzésben részesüljenek. Ezt tükrözi az is, hogy a 2014. évi verseny győztes csapata éppen egy olyan gimnáziumból került ki, ahol órarendi keretek között nincs külön pénzügyi-gazdasági oktatás. Az egymást követő fordulók során a csapatoknak különféle típusú és fokozatosan nehezedő feladatokat kell megoldaniuk, amelyhez a pénzügyi-gazdasági tájékozottság mellett általános műveltségre, logikus gondolkodásra és gyakorlati készségekre is szükség van. Nevezni 2015. október 5-ig lehet, a www.penzsztar.hu weboldalon található regisztrációs lap kitöltésével.

A csapatok először két online teszten, majd a 23 helyszínen megrendezett megyei selejtezőkben, a 8 helyszínen megtartott regionális középdöntőkben, valamint a budapesti elődöntőben és döntőben mérhetik össze a tudásukat, s közben rengeteg tapasztalattal és több millió forint összértékű nyereménnyel gazdagodhatnak. 2015-ben a fődíjat a nyertes csapat minden tagjának járó, 100 ezer forint értékű bankkártya és egy-egy okostelefon jelenti, de a versenyzőket további értékes ajándékok és nyeremények is várják fordulóról fordulóra. A legkiválóbb felkészítő tanárok munkáját különdíjjal ismerik el.

A PénzSztár verseny szervezői az értékes tárgyjutalmak mellett olyan tudásalapú szakmai díjakkal – továbbképzésekkel, tréningekkel, szakmai gyakorlatokkal és tanulmányutakkal – is készülnek a legjobb csapatok megjutalmazására, amelyek támogatják a verseny célját. Újdonság, hogy az a három középiskola, ahonnan a legtöbb csapat kitölti az előselejtező két online tesztjét – az elért eredménytől függetlenül – különdíjban részesül. Nyereményük egy-egy oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújthat számukra a pénzügyi és gazdasági ismeretek elsajátításában. Azok pedig, akik nem jutnak tovább az online fordulókból, a főversennyel párhuzamosan külön játékban vehetnek részt, további nyereményekért.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.