19
júl
Hegedűs Mihály

Ingyenesen biztosítja a megújult tankönyveket az állam

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

2017. július 19-én, Debrecenben, az Alföldi Nyomda épületében sajtótájékoztatót tartott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO).

A sajtótájékoztatón részt vettek: Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Sipos Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és György Géza, az Alföldi Nyomda Zrt. elnök-vezérigazgatója.
 
A Kormány azzal a szándékkal kezdte meg a tankönyvellátás rendszerének megújítását, hogy magas minőségű, mindenki számára elérhető, a 21. századi versenyképes tudást biztosító taneszközök álljanak a tanulók és a pedagógusok rendelkezésére. A Kormány a köznevelési esélyegyenlőség és a családok támogatása jegyében felmenő rendszerben bevezette az ingyenes tankönyvellátás intézményét és átvállalta a szülők anyagi terhét, amelyet a tankönyvek megvásárlása jelentett volna.
 
Annak érdekében, hogy minden általános iskolás tanuló ingyen kapja a tankönyveket, és minél több család részesüljön a kedvezményben, a Kormány célul tűzte ki, hogy együtemben vezeti be az 5–8. évfolyamra, illetve kiterjeszti a 9. évfolyamra is az ingyenes tankönyvellátást a 2017/2018. évi tanévtől kezdődően. Az 1265/2017. (V.29.) Kormányhatározat értelmében tehát a 2017/2018. évi tanévtől az 1–9. évfolyamos tanulók ingyenes tankönyvellátásban részesülnek kivétel nélkül. Az intézkedésnek köszönhetően a szeptemberben induló tanévtől körülbelül 1 millió diák (a köznevelésben résztvevő diákok kb. 87%-a) kapja térítésmentesen a tankönyveket.
 
A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) az 5–9. évfolyamos tanulók státuszát központilag állítja át térítésmentesre, tehát az intézményeknek a rendelési felületen nem kell módosításokat végezniük.
 
Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI) 2017-ben tovább folytatta a kísérleti tankönyvek véglegesítő átdolgozását és a teljes portfólió megújítását elsősorban az SNI és a nemzetiségi tankönyvekre összpontosítva. Az ütemterv szerint a következő három évben több, mint 400 tankönyv, több, mint 300 munkafüzet és több, mint 100 digitális tananyag fog elkészülni. Ezek közel egyharmada SNI-s, közel egyharmada pedig nemzetiségi kiadvány lesz. Mindemellett az EFOP 3.2.2 kiemelt uniós projekt keretében készülnek az okostankönyvek is: az újgenerációs tankönyvek a böngészők által jól megjeleníthető HTML leírónyelv használatával is elérhetőek lesznek, így a korábbinál érdekesebb, informatikailag újszerű elemekkel kicsik és nagyok szinte játszva sajátíthatják majd el a tudást. Az első okostankönyvek az 5. és a 9. évfolyamos tantárgyakhoz kapcsolódva, várhatóan 2017 novemberében jelennek meg a Nemzeti Köznevelési Portálon.
 
A fejlesztő és átdolgozó munka nyomán 2017-ben 1358 EKE OFI-s kiadvány van jegyzéken, ez a szám hasonló a tavalyihoz. Az EKE OFI által kínált tankönyvi portfólió lefedi a teljes magyar iskolarendszert, minden iskolatípust és évfolyamot, ugyanakkor garantálja a széleskörű választás lehetőségét. A korábbi ütemtervnek megfelelően lezárult a kísérletitankönyv-fejlesztés második szakasza, melynek eredményeként újabb 63 újgenerációs tankönyv nyerte el végső változatát a 2., 6., 10., valamint a 3. és 7. évfolyamokon. A 4., 8. és 12. évfolyamon a 2017/2018. évi tanévben még a kísérleti tankönyvek lesznek a tanulók kezében, majd 2018 áprilisában már a teljes újgenerációs kínálat a pedagógusok rendelkezésére fog állni.
 
A 2017/2018. évi tanévre összesen 1 081 103 diáknak 11 918 064 db tankönyvet rendeltek meg a köznevelési intézmények. A könyvtári rendelések példányszáma 825 364 db, a pedagógusoknak ingyenesen biztosított állami tankönyvek példányszáma pedig 307 911 db. A megrendelt kiadványok között 8 860 679 db EKE OFI-s tankönyv található.
 
A KELLO az alaprendelés során megrendelt tankönyveket és a sajátos nevelési igényű gyermekek részére megrendelt fejlesztő eszközöket 2017. augusztus 1. és augusztus 31. között fogja kiszállítani az intézményekbe. A pótrendelések leadására 2017. augusztus 21. és szeptember 15. között lesz lehetőség. Az ekkor rendelt tankönyveket 2017. szeptember 25-től szállítja majd ki a KELLO.

A sajtótájékoztató után a meghívottak és a sajtó képviselői gyárlátogatáson vettek részt az Alföldi nyomdában.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.