26
jún
Ijjas Tamás

Konferencia a demokratikus oktatás jövőjéről Strasbourgban

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Több, mint 300 oktatási szakértő vett részt az Európa Tanács által rendezett nemzetközi konferencián 2017. június 20. és 22. között, amelyen az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet is képviseltette magát.

A Tanács 47 tagállama 2010-ben írta alá a demokratikus állampolgárságra nevelésről és emberi jogi nevelésről szóló chartát, melynek fő célja, hogy a közös értékeken alapuló párbeszédet támogassa, valamint együttműködésre késztesse az oktatás különböző szereplőit. A charta értékeinek megvalósításáról szóló jelentés nyilvánosságra hozása adta a konferencia apropóját, melynek során a résztvevők a különböző tagállamok civil szervezeteinek, állami intézményeinek és kutatóintézeteinek képviseletében megvitatták és értékelték mindkét dokumentumot, továbbá a különböző műhelymunkák befejezéseképp közösen fogalmazták meg javaslataikat. A háromnapos konferenciaprogram során vonatkozó esettanulmányok, friss kutatási eredmények és ígéretes innovációs lehetőségek is bemutatásra kerültek.

A charta különböző cikkelyeit megvitató szekció „Tanulók az oktatás középpontjában: Jó gyakorlatok és tanulságok” című műhelymunkájának részeként, az EKE-OFI képviseletében, Bálint Anna mutatta be a magyarországi Iskolai Közösségi Szolgálatot. Az IKSZ példaértékűvé vált a toleranciára nevelésben, az iskolák és civil szervezetek közötti gyümölcsöző együttműködésben, valamint az aktívan résztvevő, kritikusan gondolkodó tanulói attitűd megnyilvánulásában.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.