9
már
Hegedűs Mihály

Már nyomtatásban is elérhető az Új Pedagógiai Szemle legújabb lapszáma

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A tartalomból: Együtt méltósággal, ECER, MPT kritika, etikai kódex, Ericsson-díj, recenziók, Majzik-díj, sajtófotók.

Beszámolunk a nyári Együtt méltósággal (Romák/cigányok jelenléte a hazai tankönyvekben) konferenciáról és az őszi, Budapesten megrendezett európai oktatáskutatói konferenciáról (ECER). Veszprémi Attila tanulmánya a nevelés alapkérdéseit járja körül az információs társadalomban. Közöljük az MPT kritikáját, javaslatait az etikai kódexről. Pedagógiai jelenetek rovatunkban Ericsson-díjjal kitüntetett matematika- és fizikatanárok mutatkoznak be, illetve olvashatnak egy rossz anya történetéről és egy kórházpedagógus élményeiről. A lapszám a tanári tervezés tanításának nemzetközi tapasztalatairól írt cikkel, illetve a Dartington Hall-i demokratikus iskola bemutatásának második részével folytatódik. 

A humán tudományok védelmében írt könyvet Takács Dániel mutatja be, A Rashajok, papok, szerzetesek c. kötetet Imre Katalin recenzálja. Napló rovatunkban Lapu Máriát búcsúztatjuk, és beszámolunk az újonnan alapított Majzik-díj átadásáról az ÚPSZ két kiemelkedő (2014-es) szerzőjének. A lapszámot a hatvanas években készült, iskolai tárgyú sajtófotók illusztrálják, melyekhez Munkácsy Gyula, a Pedagógiai Múzeum vezetője írt elemzést.

A legújabb lapszám teljes egészében és cikkenként is olvasható a http://folyoiratok.ofi.hu/uj-pedagogiai-szemle/lapszamok oldalon, valamint ugyanitt megrendelhető Intézetünktől.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.