5
ápr
Hugyecz Enikő

Megnyitott az Újgenerációs tankönyvek című kiállítás

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a Deák17 Galériában 2016. április 5-8. között Újgenerációs tankönyvek címmel rendez grafikai kiállítást. A tárlat megnyitására 2016. április 5-én került sor.

A megnyitót megelőzően az OFI sajtótájékoztatót tartott a megújult taneszközökről és a tankönyvrendeléshez kapcsolódóan az Intézet gondozásában megjelenő tankönyvkínálatról. Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója elmondta, hogy az Intézet tankönyvei kívül-belül megújultak: a magyar köznevelés képzési formáinak, a tantárgyak jellemzőinek és a tanulók életkori sajátosságainak figyelembevételével új külsőt kaptak a taneszközök, a pedagógusok visszajelzései alapján pedig tartalmukban is megújultak. Kojanitz László munkacsoport-vezető az újgenerációs tankönyvekre utalva elmondta: ezek a kiadványok a kísérletitankönyv-fejlesztés legelső, végleges produktumai, vagyis 1., 5. és 9. évfolyamon már nem kísérleti, hanem – a pedagógusok visszajelzései alapján – átdolgozott, akkreditált tankönyvekből és munkafüzetekből tanulhatnak a gyerekek a következő tanévtől. A tankönyvrendelés április 1-jén vette kezdetét, a tankönyvjegyzéken több mint 1300 OFI-s tankönyv található, ez körülbelül az egyharmada a teljes jegyzéknek – erről már Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője beszélt. Az osztályvezető kiemelte azt is, hogy idén tovább bővül az ingyenes tankönyvre jogult évfolyamok száma. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense azt hangsúlyozta, hogy a tankönyvek tartalma mellett azok vizuális világa is rendkívül fontos, hiszen a képi világ elősegíti a jobb megértést és a tananyag elsajátítását.

A kiállítás megnyitója keretében kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg szakértők, hogy milyen is egy jó tankönyv vizuális szempontból. A Szabó László által moderált beszélgetésen Aczél Petra docens, kommunikációs szakember; Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója; Krizbai Gergely, Horváth Richárd (MOME) és Létai Márton (OFI) grafikusok vettek részt. A tankönyvek képi világával kapcsolatban a résztvevők felelevenítették iskolai emlékeiket a tankönyvekben kidekorált ábrákról vagy épp a képeket nélkülöző csupaszöveg könyvekről. Abban mindenki egyetértett, hogy képekre, ábrákra, vizuális elemekre szükség van a tankönyvekben, hiszen egyrészt manapság vizuális sokk éri az embereket a különböző médiumok által, amit meg kell tanulni kezelni, feldolgozni, másrészt a képek, fotók által közvetített információt kilencvenszer jobban lehet felidézni, mint a más eszközök által közölteket. A felek arra is rávilágítottak ugyanakkor, hogy a tankönyvek grafikái, ábrái, képei nem lehetnek önmagukban állók, szövegkörnyezettől és ismeretanyagtól függetlenek, hanem fontos a holisztikus megközelítés: a kép egészítse ki vagy reflektáljon a tananyagra. A Nemzeti Köznevelési Portálon bemutatott új fejlesztések kapcsán elhangzott, hogy a következő tanév kezdetéig az újgenerációs tankönyvek a böngészők által jól megjeleníthető HTML leírónyelv használatával lesznek elérhetők, ezáltal videók, számítógépes grafikák, 3D-modellek stb. csatolhatók az egyes fejezetekhez és leckékhez. A résztvevők kiemelték annak fontosságát, hogy a digitális tananyagokban több grafikai-ábrázolási lehetőség is rejlik, amit az oktatásnak ki kell használnia, ugyanakkor a digitális és hagyományos taneszközök kiegészítik és nem felváltják egymást.

A kiállításhoz kapcsolódóan a tárlat alatt délutánonként iskolai csoportok vehetnek részt kreatív foglalkozásokon. Az így elkészült munkákat szintén kiállítják a Galériában.

Az Újgenerációs tankönyvek c. kiállítás 2016. április 5-8. között a Deák17 Galériában, nyitvatartási időben megtekinthető.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.