10
feb
Hegedűs Mihály

"Nemzetiszínháztörténeti" vetélkedő tanulóknak

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Idén harmadszor hirdeti meg "Nemzetiszínháztörténeti" vetélkedőjét a Nemzeti Színház. A vetélkedőre négyfős, 10-11-edikes (13 évfolyamos iskolák esetében 12-edikes diákok is) csapatokat vár a teátrum, a nevezési határidő 2016. február 26.

A Nemzeti színház felhívása:

Tisztelt Pedagógus Kolléga! Kedves színház- és játékkedvelő barátunk!

Az elmúlt két esztendő sikere után ismét, idén harmadszor is meghirdette "Nemzetiszínháztörténeti" vetélkedőjét a Nemzeti Színház. A vetélkedőre négyfős, 10-11-edikes (13 évfolyamos iskolák esetében 12-edikes diákokat is) csapatokat vár a teátrum, akik felkészítő tanárukkal együtt február 26-ig jelentkezhetnek a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon.  A vetélkedő témája a Bánk bán színházi története.

Tavaly több mint 100 csapat jelentkezett a versenyre, melyek közül három, kizárólag interneten zajló forduló után a legjobb hat került a Nemzeti Színházban tartott döntőbe. A tavalyi győztes a fővárosi Fazekas Gimnázium Nightingale nevű csapata volt. Al-Farman Petra, a csapat egyik tagja az idei verseny zsűrijébe is bekerült. A zsűri tagjai még Söptei Andrea Jászai Mari-díjas színésznő, A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Rácz József, a Nemzeti Színház társulatának tagja és Mészáros Martin, a Kaposvári Egyetem színészhallgatója. A színész zsűritagok maguk is játszanak majd a Nemzeti Színházban idén nyár elején bemutatandó Bánk bánban.

Az internetes fordulókon a csapatoknak kreatív feladatokat kell majd megoldaniuk (filmet forgatni, plakátot tervezni, prezentációt készíteni stb.), a Nemzeti Színház és a Bánk bán történetével kapcsolatban. A megoldott feladatokat a vetélkedő honlapjára kell feltölteni. A három forduló során legjobb teljesítményt nyújtó csapatok közül hat kerül be a június 2-diki döntőbe, melyet a Nemzeti Színházban rendezünk  meg. A döntőbe került csapatok tableteket, könyvutalványokat, színházbérleteket nyerhetnek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra kitelepül a Nemzeti Színház előadásokkal, rendhagyó iskolai órákkal, jelmezbemutatóval, beszédórával, olvasópróbával  és a diákokkal vívott focimeccsel.

A vetélkedőre február 26-ig jelentkezhetnek a csapatok a nemzetiszinhaz.hu/vetelkedo oldalon található űrlap kitöltésével. Az első internetes forduló másnap, február 27-én kezdődik.

A Nemzetiszínháztörténeti vetélkedőben a színdarab értelmezést illetve a színháztörténeti ismereteket összekapcsoljuk az információtechnológia eszközeivel. Abban hiszünk, hogy a modern informatikai eszközök használata segíti a hazai színháztörténet megismerését, valamint a színházi irodalom megértését, felhasználását és népszerűsítését. E  cél a szolgálatába állítjuk az idén harmadszor megrendezett vetélkedőnket.

A Nemzeti Színház szeretettel várja a diákcsapatokat a vetélkedőre és szép élményeket, jó versenyzést kíván!

Tisztelettel kérjük, hogy segítsenek abban, hogy a verseny híre eljusson az iskolákhoz! Csatoltuk a vetélkedő plakátjait is, hogy az iskolák azt online és nyomtatva is közzé tudják tenni!

Köszönjük segítségüket, ha kérdésük van, akkor a vetelkedo@nemzetiszinhaz.hu címen örömmel állunk rendelkezésükre!

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.