18
ápr
Hugyecz Enikő

Öt helyszínen mutatják be áprilisban az OFI megújult kínálatát

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az előző évekhez hasonlóan az idei rendelési időszakban is regionális tankönyvbemutatókon ismerhetik meg a pedagógusok az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet legújabb tankönyv-fejlesztéseit és újdonságait. Idén a Pedagógiai Oktatási Központok szervezik meg országszerte öt helyszínen a tankönyves tájékoztató napokat.

Idén öt városban – Szolnokon, Várpalotán, Miskolcon, Debrecenben és Budapesten – tart az OFI a Pedagógiai Oktatási Központok szervezésében regionális tankönyvbemutatókat, ahol az érdeklődő intézményvezetők, tankönyvfelelősök és pedagógusok első kézből, a vezető szerkesztők előadásaiból ismerkedhetnek meg az OFI új tankönyvfejlesztéseivel és a következő tanévre kínált könyvújdonságaival.

A tájékoztató napok célja átfogó képet nyújtani az OFI tankönyv-portfóliójáról. Az első bevezető előadásból kiderült, hogy miért érdemes az OFI tankönyveit választani. Többek között azért, mert az OFI célja a magas minőségű taneszközök fejlesztése és biztosítása, az Intézet kínálata pedig lefedi a teljes magyar iskolarendszert, teljes sorozatokat kínál alsó, felső tagozatra és középiskolára. Ingyenes digitális tananyagok érhetők el a Nemzeti Köznevelési Portálon, melyek tankönyvfüggetlenül használhatók az oktatásban, a kísérleti és újgenerációs kiadványok pedig teljes terjedelmükben letölthetők az NKP-ról. Nem utolsó sorban pedig az OFI biztosítja a választási lehetőséget azáltal, hogy széleskörű kínálatában megtalálhatók a korábbi NTK és Apáczai Kiadó átdolgozott tankönyvei is a kísérleti/újgenerációs taneszközök mellett. Az előadásból megismerhetők az OFI újdonságai is. Egyrészt három évfolyamon lezárult a kísérleti szakasz, így 1., 5. és 9. évfolyamon a következő tanévre már az akkreditált, újgenerációs tankönyvek rendelhetők. Másrészt teljessé vált a kísérleti tankönyvek kínálata, mivel elkészültek a 4., 8. és 12. évfolyam taneszközei is. Harmadrészt az NT- és AP-kódú 4., 8. és 12. évfolyamos kiadványok a Nemzeti alaptanterv alapján átdolgozásra kerültek, így már ezek a sorozatok is teljesek. Külön csoportokat képeznek az idegen nyelvi könyvek, feladatgyűjtemények, az SNI és a nemzetiségi kiadványok, melyeket szintén kínál az OFI. A tankönyvrendeléssel kapcsolatos információk mellett az EFOP-3.2.2-VEKOP/15 szakmai célkitűzéseit és a projekt mérföldköveit is megismerhető az előadásból.

A második plenáris előadásból a Nemzeti Köznevelési Portál/Okosportál működését – a keresés, a lejátszás és a feladatkészítés funkciók – hivatott bemutatni. Az Nemzeti Köznevelési Portál komplex, tanulást-tanítást támogató online rendszer, amely három közvetlen célcsoportnak készült: a pedagógusoknak, a tanulóknak és a szülőknek. A felület regisztráció nélkül is használható, de az ingyenes regisztrálást követően több funkció érhető el rajta. Az NKP-n teljes terjedelmében elérhető minden kísérleti és újgenerációs tankönyvek, sőt a pedagógusok saját tanulóik igénye szerint át is szerkeszthetik a könyveket. Közel 30-40.000 tartalom, köztük számos digitális és interaktív feladat található a portálon a közismereti tantárgyakhoz kapcsolódóan minden évfolyam számára, ezek szintén ingyenesen hozzáférhetők bárki számára.

A tankönyv-tájékoztatók fő célkitűzése, hogy a szerkesztők, vezető szerkesztők, alkotószerkesztők mutassák be első kézből a megújult tankönyveket. Ezek előadások anyagait alább tesszük közzé.

Az alsó tagozat taneszközeit bemutató diasorok:

Taneszközök az olvasás, az írás, a nyelvtan és a fogalmazás tanításához

Taneszközök a matematika tanításához

A felső tagozat és a középiskola taneszközeit bemutató diasorok:

Taneszközök a magyar nyelv és irodalom tanításához

Taneszközök a történelem és az erkölcstan tanításához

Taneszközök a matematika és a fizika tanításához

Taneszközök a földrajz, a biológia és a kémia tanításához

A tájékoztatók április 12–21. között kerülnek megrendezésre. Bővebb tájékoztató itt található a rendezvényekről.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.