8
aug
Ludas Viktor

A pedagógusok folyamatos szakmai fejlődése – képzők felkészítése

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A pedagógusok folyamatos szakmai fejlődése c. továbbképzés segíti a pedagógusok eligazodását és előrejutását az életpályamodellben, ahol összekapcsolódik a minősítési és az értékelési, valamint az előmeneteli rendszer. Megismerteti a résztvevőket az elvárásokkal és a lehetőségekkel, a minősítési rendszer eszközeivel és eljárásrendjével. 

Foglalkozik a nyolc kompetenciaterület szakmai fejlődésben, valamint a pedagógusok értékelésében és minősítésében betöltött szerepével.

A képzők felkészítésén bebizonyosodott, hogy a pedagógusok többsége álmából felébresztve is el tudja sorolni a nyolc kompetenciaterületet, de ezek fejlettségének bemutatásához még jól jön a segítség.

Fontos, hogy a pedagógus fel tudja mérni szakmai fejlődésének aktuális állapotát, és megismerje azt a komplex támogató rendszert, amely segíti fejlődési lehetőségeinek felismerését. A képzők felkészítésén és majd magán a pedagógus-továbbképzésen is a gyakorlatban mutatják be a portfólió kötelező és szabadon választott elemeit, rávilágítva arra, hogy a szisztematikus reflexió a saját pedagógiai gyakorlat kritikus vizsgálatát, tehát a szakmai fejlődést szolgálja.

A felkészítés gyakorlatközpontúan, csoportmunkában, aktív tanulásra építve zajlott. A távoktatásos szakaszban a szakmai fejlődésről szóló kutatás nemzetközi eredményeit, valamint a szakmai fejlődés alapfeltételét jelentő egész életen át tartó tanulással kapcsolatos reflexiókat osztották meg egymással a résztvevők. Ez vár a majdani képzések pedagógus résztvevőire is.

Ricsóyné Virág Zsófia, képzésfejlesztő, tréner

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.