19
jan
Ludas Viktor

"Segítő diákok 2015. pályázat" kerekasztal beszélgetéssel egybekötött díjátadó ünnepség

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

2016. január 14-én, Budapesten kerekasztal beszélgetéssel egybekötött díjátadó ünnepséget rendezett az OFI.

A rendezvény egyik aktualitását adta, hogy idén az első olyan évfolyam fog érettségizni, akinek a vizsgához alapfeltétel az Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítése. Jelenleg a kultúra, oktatás, szociális területek a legnépszerűbbek az IKSZ programok között.

Bodó Márton (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, tudományos munkatárs) megnyitó beszédét követően kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a rendezvény. Meszleny Eszter, a Máltai Szeretetszolgálat IKSZ koordinátora, Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont igazgatója, Vaskó Ilona, a Katona József Szakközépiskola IKSZ koordinátora és Dr. Varga Attila, az OFI Iskola és Módszertanfejlesztő Központjának vezetője osztották meg az IKSZ-szel kapcsolatos tapasztalataikat, gondolataikat.

Meszleny Eszter szerint sok múlik az iskola vezetésén és a pedagógusok hozzáállásán a program sikeressége. Fontos, hogy a fogadó intézménynél milyen a hozzáállás, a fogadó szisztéma és a pedagógiai érzék. Az iskolák kialakították a saját útjaikat, a rendszer egyre jobban működik, jelenleg 31 iskolával van a Máltai Szeretetszolgálatnak megállapodása, kialakult a keretrendszer, hogy milyen tevékenységekre fogadnak tanulókat. Kiemelte, hogy bizonyos tevékenységek esetén fontos a lelki és fizikai távolság megtartása, ezért szükséges a felügyelet és a teljeskörű feldolgozás.

Rubovszky Rita szerint a hátrányos helyzetű tanulóknak is sokat segít, ha közösségi szolgálatot végeznek, mivel találhatnak egy olyan terepet, amelyben úgy érzik, hogy az életük legitimizálva lett. A társadalomban alacsony a civil szervezetekbe való beágyazottság, ezért fontos hogy a tanulók később olyan felnőttekké váljanak, akik aktívak a civil életben.

Vaskó Ilona kiemelte, hogy az IKSZ a hátrányos helyzetűeknek fontos élmény lehet. Aki egyszer elkezdi az Iskoai Közösségi Szolgálatot, az jó eséllyel bennmarad a projektben, később is aktív önkéntes marad.

Varga Attila kiemelte, hogy az IKSZ egyike a legsikeresebb oktatási kezdeményezéseknek. Az OFI további kutatási feladatait ismertette, amellyel segíteni tud a megvalósításban.

A tapasztalatcserét követően a győztes pályamunkákat benyújtó díjazottak mutatták be projektjüket. A győztes pályamunkákhoz kapcsolódó prezentációk letölthetők a győztes pályázó nevére kattintva.

Nádasi Richárd (Cisztetci Szent István Gimnázium)

Bodnár Attila (Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

Danyi Dorottya (Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium)

Csiszár Dorina és Magyarlaki Martina (Herman Ottó Szakképző Iskola és Kollégium)

dr. Füzesi Ottóné és Zilahi Istvánné (Óbudai Gimnázium)

Benke Sándor (Premontrei Szent Noebert Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon)

Kovács Orsolya (BGSZ Harsányi János Szakközépisoklája és Szakiskolája)

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.