24
aug
Hegedűs Mihály

Sipos Imre: stabil a köznevelés helyzete

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

(MTI nyomán) - Stabil a köznevelés helyzete Magyarországon, biztonságos tanévnek nézünk elébe - mondta a pedagógusképzés, a pedagógus-továbbképzés és a köznevelési ágazati-szakmai stratégiák fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az EKE OFI főigazgatója csütörtökön Kaposváron.

Sipos Imre az Oktatási Hivatal (OH), az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ húsz helyszínen tervezett országos szakmai tanévnyitó konferenciasorozatának első állomásán úgy fogalmazott: az intézményfenntartók felkészültek a 2017/2018-as tanévre, amelyben a legnagyobb változás az lesz, hogy 12,1 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az 1-9. évfolyamokon tanuló mintegy egymillió gyerek, azaz a magyarországi diákok 85 százaléka térítésmentesen jut tankönyvekhez.

A tanévben sor kerül szakmai fejlesztésekre, folytatódnak a korábban bevezetett témahetek, az iskolák a felzárkózást segítő európai uniós programokban vehetnek részt, s zajlanak jelentős infrastrukturális, azon belül tan- és tornatermeket, tanuszodákat érintő beruházások - közölte.

Sipos Imre több mint 150 tagú hallgatósága előtt kitért rá, hogy szeptemberben 3,4 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, az intézményvezetők a rendelkezésre álló forrást a tanárok munkájának értékelése, a belső minősítési szempontrendszer alapján, differenciáltan oszthatják szét. A miniszteri biztos szólt arról, hogy befejezéséhez közeledik egy újgenerációs tankönyvfejlesztés, amelyben 177 nyomtatott taneszköz készül 660 pedagógus bevonásával. Fontosnak nevezte, hogy a jövőben a nemzetiségi és a sajátos nevelési igényű gyermekek tankönyvellátásában is komoly fejlesztés történjen.

Brassói Sándor, az OH köznevelési elnökhelyettese azt mondta, bízik benne, hogy olyan tanév következik, amelyben minden tanuló a lehető legnagyobb esélyt kapja a tudás megszerzéséhez.
Az OH feladatai közé sorolta a Köznevelés Információs Rendszerének fejlesztését, a végzettség nélküli iskolaelhagyás, a lemorzsolódás elleni lépéseket, az adatrögzítésekhez kapcsolódó ellenőrzéseket, s egyebek mellett az idegennyelvi mérések, továbbá az érettségi rendszerének elektronikus alapokra helyezésével kapcsolatos kutatásfejlesztést.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke arról szólt, hogy az oktatás feltételeinek javítása érdekében a nyáron augusztus 15-ig 2 milliárd forintot költöttek karbantartásokra és félmilliárd forintot iskolabútor-beszerzésre. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat helyben igyekszik mindazt biztosítani, amivel a pedagógusok a lehető legjobb körülmények között végezetik a munkájukat és a gyermekek a lehető legnagyobb tudással vértezzék fel magukat. Arra kérte a konferencián résztvevő tanárokat, tegyenek meg mindent, hogy a roma gyerekek is a lehető legnagyobb tudást szerezhessék meg az iskolákban.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője beszédében cáfolta azokat a véleményeket, miszerint Magyarország egyre kevesebbet költ az oktatásra. Emlékeztetett rá: amíg 2010-ben 1450 milliárd, idén már 2 ezer milliárd jut az oktatásra. Csak a kaposvári tankerületben 160 ezer tankönyvet osztunk ki, az Erzsébet-táborban 1315 gyermek járt, újra küszöbön van a béremelés, és 15 milliárd forint értékben valósulnak meg különböző fejlesztések - tette hozzá.
 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.