24
máj
Hegedűs Mihály

Svájci-Magyar Együttműködési Program Zárókonferencia

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

2017. május 24-én, a Gerbeaud Házban tartották a Svájci-Magyar Együttműködési Program Zárókonferenciáját, melyen az Zöld Óvoda-, Ökoiskola Programok kiszélesítése című projektet képviselve az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai is részt vettek.

A „Zöld Óvoda-, Ökoiskola Programok kiszélesítése” projekt célja a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának és a Natura 2000 területek ismertségének növelése a köznevelési intézményrendszeren belül. Ennek érdekében országos környezeti nevelési forrásközpont hálózat, valamint pedagógiai segédletek és továbbképzés jön létre a fenntarthatóság tanításához, és ahhoz, hogy hozzásegítsük a „Natura 2000” közösségi jelentőségű természeti értékek megismeréséhez, megjelenítéséhez, és az értékek adta lehetőségek hasznosításához a pedagógusokat.

A projekt leghatékonyabb eredményei  a regionális forrásközpontjai által megtartott zöld óvoda és ökoiskola koordinátori továbbképzések voltak. A legújabb továbbképzési tartalom, a Natura 2000 pedagógiai kompetenciafejlesztés lehetőséget ad a gyakorlott örökös zöld óvodák és ökoiskolák pedagógusainak is a megújulásra. A projekt négy évében a két köznevelési intézményhálózathoz több mint 700 új intézmény csatlakozott.

A SH/4/5 Zöld Óvoda-, Ökoiskola Programok kiszélesítése projekt saját zárórendezvényén, 2016 szeptemberében Könczey Réka, projektvezető számolt be a projekt elért eredményeiről. Prezentációja itt megtekinthető.

Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket. A finanszírozásról elmondta, hogy 130 millió svájci frank áramlott be a projektekbe, melyeken 37 projekt osztozott. Az elmúlt tíz évben zajló együttműködés kapcsán mindenkinek megköszönte a  munkáját, aki hozzátett valamit a projektekhez és reményét fejezte ki az együttműködések lehetséges folytatása iránt.

Köszöntőt mondott Adrian Maître, a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség Kelet-Európai és Eurázsiai Együttműködési Főosztály főosztályvezető helyettese. Elmondta, hogy ez a konferencia egy mérföldkő, mert sok projekt véget ért, és előre vetítettet, hogy nagyon várja a prezentációkat, melyek sok érdekes eredményről fognak beszámolni. Feltette a kérdést, hogy tulajdonképpen mi is az, amit most bezárunk ezzel a rendezvénnyel, hiszen az összejövetel nevében is „záró” konferencia. A választ is megadta: egy programot, egy projektcsoportot bezárunk, de vannak dolgok, amiket nem lehet bezárni, és amiket nem is akarunk bezárni. „Ezek azok az eredmények, amiket közösen elértünk, és most ezeket az eredményeket ünnepeljük, melyek nem csak megszülettek, de fenn is akarjuk ezeket tartani” – mondta el köszöntőjében. 

Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete köszöntőjében örömét fejezte ki a sok projekt eredményeit látva, és hozzátette, hogy lenyűgözte őt a projektekben végzett munka elhivatottsága és az a lendület, amellyel ezek a projektek futottak. Az eredmények mellett felhívta a figyelmet arra, hogy ez az együttműködés közelebb hozta egymáshoz a két országot, melynek jótékony hatásait még sokáig fogjuk érezni. Reményét fejezte ki, hogy  jövőben további együttműködések fognak kiépülni a projektek által létrehozott kapcsolati hálón keresztül. 

A konferencia első felében a „Gazdasági növekedés elősegítése és munkakörnyezet javítása” specifikus célkitűzéshez kapcsolódó projektek mutatkoztak be:

SH/1/11 Kazinczbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése

A projektben többek között létrejött a KolorLab Innovációs Központ, mely közösségi műhelyek, tanácsadás, inkubáció, tech. és K+F vállalkozások színtere és médiaközpont is egyben. A kazincbarcikai tevékenység mellett sajókazai fejlesztésekről is beszámoltak, melyek érintették a Radvánszky kastélyt is,  Rudabányán pedig a projekt közreműködésével létrejött a Rudapark. Kazincbarcika új városimázst kapott, melynek jelszava: Kolorcity. Több PR és marketing díjat is nyert a koncepció és az általa megvalósult fejlesztések, melyek svájci hozzájárulás nélkül nem jöhettek volna létre.

SH/5  Kockázati tőke befektetés

A projekt korai szakaszú, innovatív, gyorsan növekedő KKV-kat célozott meg, közép-magyarországi régióban működő vállalkozásokat finanszírozott. A MediMass projektben olyan sebészi eszközt fejlesztettek, mely operálás közben azonnal visszajelez az orvos számára, hogy a vágott szövet tumoros, vagy ép-e. A Sequence IQ projekt a „Big Data” területen működött és gyors exitet produkált, az Eutecus projektben fejlesztett eszközök pedig analóg feldolgozási technológiával képesek nagy felbontású videó adatot elemezni már a képrögzítés helyén, a kamera chipjében.

SH/7/2/5 Együttműködés az Andrássy Egyetem és  St. Galleni Egyetem között

A projekt svájci kompetenciákra, a közvetlen demokráciára  és az emberi jogok eszmerendszerére épült, mely két svájci oktató foglalkoztatásában valósult meg. Az oktatók közreműködésével létrejött tevékenységek az oktatás és kutatás mellett vendégelőadások, konferenciák, kapcsolatépítés és hallgatói, svájci tanulmányutak formájában jelentek meg. A projekthez kapcsolódóan a Car Lutz-ösztöndíjak keretet biztosítanak külföldi hallgatóknak tanulmányok folytatására.

A második plenáris blokkban helyett kaptak a bemutatkozásra a „Környezetvédelem, Közbiztonság javítása Szociális biztonság fejlesztése” specifikus célkitűzésekhez kapcsolódó projektek.

SH/2/2/3 Mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken

Vízzel feltölthető tömlős mobilgát beszerzése és használata történt a projektben, mely nagy segítséget nyújt az árvízvédelemben. Az eszközből 12,5 km beszerzése történt, majd mobilgát képzés valósult meg, 1500 fő részvételével. A mobilgát újrafelhasználható, növeli a védekezési képesség gyorsaságát és racionalizálja a humán erőforrás használatát az árvízvédelemben.

SH/9/2/1 Energiahatékonyság fejlesztése a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a Rendőrség épületeiben

13 épület energetikai felújítása történt meg, 1800 fő munkakörülményei, 39 245 négyzetméter fűtött alapterület energetikai jellemzői javultak. Többek között fűtésrendszer korszerűsítés, nyílászárócsere, napkollektorok telepítése, tűzjelzőrendszer kiépítése, fűtési rendszerek korszerűsítése, hőszigetelés felépítése, vizes blokkok felújítása valósult meg a projektben.

SH/4/8 Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken

A magyarországi Natura hálózat biotikai feltárását végezte a projekt, 58 közösségi jelentőségű fajra és élőhelyre végeztek monitoring módszertani fejlesztéseket. Több mint 100 vállalattal léptek kapcsolatba, hogy a természetvédelmi célokat megvalósíthassák. Mintaterületeken demonstrálták a papírra vetett konstrukciókat és előírásokat, valamint 493 hektáron végezték el a természetvédelmi célú kezelést, valamint a hatásmérés megvalósítását. 

SH/3/11 Azbesztcement anyagú ivóviz fővezetékek cseréje Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérségi településeken a GW-Borsodvíz Kft szolgáltatási területén

Az elöregedett azbesztcement anyagú vezetékek fajlagos vízvesztesége igen nagy, ezért szükséges volt a hálózat felújítása.  13 településen történt meg a vízhálózat rekonstrukciója a projektben, kistérségenként körülbelül 25 kilométer vezeték épült meg, nagy mértékben környezetkímélő technikákat használva.

SH/8 Az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram

A hagyományos betegellátó tevékenység mellett előtérbe helyezte a projekt a lakosság egészségben tartását, proaktív együttműködést alakított ki a helyi közösségekkel, intézkedéscsomagokat állított össze, valamint szakkönyveket készített a jó gyakorlatok terjesztésére.  A program csökkenti a hátrányos helyzetű lakosság esélyegyenlőtlenségét, a projekt 3.5 év alatt több mint 200.000 korszerű preventív ellátási eseményt valósított meg.

A szakmai program zárásaként Savanyú Adrián, a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztályának vezetője megköszönte az előadóknak az érdekes és tanulságos bemutatókat, melyekből véleménye szerint kitűnik, hogy mennyire hasznos volt a Svájci-Magyar Együttműködési Program, majd megköszöntötte a Svájci program szövetségnek a nyújtott támogatást.

A rendezvény zárszavában a svájci oldal részéről Adrian Maître megköszönte az előadóknak a részletes beszámolókat és kiemelte, hogy a magyar képességek és a résztvevők elköteleződése volt a projektek fő mozgatórugója a svájci támogatás mellett.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.