Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

2016. január 22-én került megrendezésre a "Tanácsadás a hallgatókért" konferencia az Educatio kiállítás keretein belül, melynek fő célja volt „A diáktanácsadás országos szintű módszertani fejlesztése” projekt bemutatása.

A projekt célja egy Országos Fejlesztési- és Módszertani Központ megalapozása, melynek feladata az intézményekben működő tanácsadó irodák szakmai támogatása. A projekt létrejötte annak köszönhető, hogy a felsőoktatásban résztvevők lemorzsolódása növekvő problémát jelent társadalmunkban. Az OECD 2008-as vizsgálata alapján hazánkban 45% az aránya azoknak a hallgatóknak, akik tanulmányaikat elkezdik, de diplomájukat nem szerzik meg. A nemzetközi tapasztalatok alapján ennek az aránynak a csökkentésére az egyik leghatékonyabb módszer a felsőoktatási intézményen belül nyújtott tanácsadás. A projektet megvalósító szakemberek hazánkban erre vonatkozóan 2013-2015 között végeztek egy kutatást, melynek eredményeként kiderült, hogy az itthoni felsőoktatásban a leggyakrabban igényelt támogatás az egyéni konzultáció lehetősége, a csoportos programokon (tanácsadás vagy készségfejlesztő műhelyfoglalkozások, közösségfejlesztő események) való részvétel és az információs anyagokból való tájékozódás.

A konferencia célja volt még, hogy a megvalósítók képet adjanak a hazai diáktanácsadás helyzetéről és a felsőoktatási lemorzsolódás csökkentésében betöltött szerepéről. A szakmai előadások során bemutatásra került a projekt hat alprojektje is, melyek alapján részletesen beleláthattak a résztvevők a munka alaposságába és rendkívül hasznos párbeszéd alakulhatott ki a projektgazdák és a hazai intézmények és diáktanácsadó irodák szereplői között. A párbeszéd során különböző szempontok és javaslatok fogalmazódtak meg, így igen hatékony eszmecsere alakult ki a felsőoktatási lemorzsolódás témájában. A projekt szakmai eredményeiről még idén értesülhetünk, hiszen azok 2016. május 31-re készülnek el egy javaslatcsomag formájában, amely a létrehozandó Országos Fejlesztési- és Módszertani Központ leendő tevékenységeit mutatja be.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.