4
dec
Hegedűs Mihály

TanTrend – Heti montázs

A TanTrend legérdekesebb cikkeiből készítettünk válogatást honlapunk olvasóinak.

A SZEXUALITÁS HELYE ÉS SZEREPE ÓVODÁSKORBAN
„Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske, Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta.” Az idézett népdal egy régi hagyományt elevenít fel: eredetileg a nagylányok énekelték villőzéskor, s csak később vált gyerekdallá. A jellegzetes virágvasárnapi népszokás alkalmával a leányok szalagokkal, kifújt tojásokkal feldíszített fűzfaágakkal – ezt nevezték villőnek − járták sorra a házakat. Ki gondolná, hogy finom szexuális utalásokat még a legártatlanabbnak tűnő dalok is rejthetnek, bár nem direkt módon, hanem metaforák formájában: az idézett dalrészletben a zöld ág a férfit, az aranykapu a nőt jelképezi.
Tovább olvasom >>

5 KOMMUNIKÁCIÓS TRÜKK A SZÜLŐKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN
Pedagógusként gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor be kell számolnunk egy gyerek tanulmányi előmeneteléről, vagy viselkedéséről. Ezek a beszélgetések feszült perceket eredményezhetnek, különösen akkor, ha az a célunk, hogy nehézségeket, problémákat osszunk meg a szülővel, és arra közös megoldást találjunk.
Tovább olvasom >>

STRESSZMENTES OKTATÁS, AVAGY A FINN MODELL
A finnek tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy az oktatási rendszerük – a különböző felmérések, kutatások és tapasztalatok alapján – szinte a legmagasabb színvonalú európai viszonylatban, ennek ellenére nem gondolják azt, hogy hátra dőlhetnek, hiszen ars poétikájuk a folyamatos fejlesztés és a technológiai innováció.
Tovább olvasom >>

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT 2018.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében 2018. április 23-27. között ismét megrendezésre kerül a Fenntarthatósági Témahét program, melynek célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között. A program népszerűségét jelzi, hogy már most 500 iskola csatlakozott a programhoz!
Tovább olvasom >>

TÉNY-LEG? - KULISSZATITKOK AZ ABIGÉL FORGATÁSÁRÓL
Azt hinnénk, hogy – a televíziós sorozat máig tartó népszerűsége és számtalan ismétlése révén – már mindent tudunk az Abigél mozgókép változatáról. Holott számtalan kulisszatitok ismerhető meg a nyomtatásban is megjelent forgatókönyv és a korabeli sajtó tanulmányozása révén – elsősorban a film két fő erősségéről: a forgatókönyvről és a színészvezetésről.
Tovább olvasom >>

SÜSÜVEL A TANULÁS IS KÖNNYEBB
Idén is meghirdette pályázati felhívását a Tempus Közalapítvány, hogy ösztönözze a digitális pedagógiai módszerek minél szélesebb körű alkalmazását az iskolákban. A hét legjobb pályázat (összesen kilenc gyakorló tanár) ötletgazdája Digitális Pedagógus Díjjal gazdagodott.
Tovább olvasom >>

KARÁCSONYI KONCERTAJÁNLÓ A KLASSZIKUSOK JEGYÉBEN
Néhány hét van már csak a karácsonyig, amikor leginkább azoknak kellene örülnünk, akik a fa körül állnak majd velünk, ahelyett, hogy türelmetlenül állunk a bevásárlóközpontok ügyfélszolgálatánál, a kenyérpirító garanciapapírjára várva. Az ünnepre való hangolódásra, a lelkünk kitakarítására és felöltöztetésére néhány zenei csemegét ajánlunk olvasóinknak.
Tovább olvasom >>

ADVENTI KOSZORÚTIPPEK, AMIKET OTTHON VAGY AZ OSZTÁLYBAN IS ELKÉSZÍTHETÜNK!
Vasárnap meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorúnkon… De előtte gyorsan be kell szereznünk egyet, vagy még jobb, ha mi magunk készítjük el! Cikkünkben olyan adventi koszorúötleteket mutatunk be, amelyet akár az osztállyal vagy otthon a gyermekkel is el tudnak készíteni a vállalkozó szellemű pedagógusok és szülők.
Tovább olvasom >>

„SZERETEM A KIHÍVÁSOKAT. EGY FELADATTAL KÉPES VAGYOK ADDIG FOGLALKOZNI, AMÍG RÁ NEM JÖVÖK A MEGOLDÁSÁRA.”
Ember a tankönyv mögött interjúsorozatunkban Fülöp Máriával, az Újgenerációs, alsós matematika tankönyvek alkotószerkesztőjével beszélgettünk.
Tovább olvasom >>

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.