13
jún
Indri Dániel

Tanulmányút Auschwitzba

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Az OFI a Holokauszt Emlékközponttal együttműködve – az EMMI támogatásával – a holokauszt oktatásával és az arról való megemlékezéssel kapcsolatban meghirdette az „Emlékezni és emlékeztetni” c. pályázatot. Ennek keretében hét iskola diákjai és tanáraik vehettek részt április 10. és 13. között az Auschwitzba és Krakkóba szervezett tanulmányúton.

Az „Emlékezni és emlékeztetni” c. pályázaton nyerve 2014. április 10-én a Magyar Táncművészeti Főiskoláról 11-en indultunk Lengyelországba. A pályázat témája a Holokauszt volt, melynek emléknapjához egyre csak közeledtünk. E külföldi programba beletartozott Auschwitz, Auschwitz-Birkenau, Schindler-gyár, Krakkó óvárosának és zsidó negyedének felkutatása, megismerése. Auschwitz és Auschwitz-Birkenau hatalmas, megrázó és ismeretterjesztő múzeummá, történelmi emlékhellyé átalakított terület. Szerintem nem kell megemlítenem, hogy milyen szörnyű koncentrációs tábor volt ez a kettő a második világháború idején. Kis csapatunk egyik tagja sem járt még Auschwitzban és Birkenauban. Látni azokat a helyeket, ahol ennyi ember – köztük sok magyar is – vesztette életét, megrázó és elgondolkodtató. Ezek után a Holokauszt-napi emlékműsorunkat is teljesen más érzéssel, több átéléssel adtuk elő. Idegenvezetőnk segítségével az események mögött álló történelmi folyamatokat is jobban megismertük, ez később a Schindler Múzeumban folytatódott. Az ott és Auschwitzban kiállított emléktárgyak mennyisége látványosan szemlélteti, mennyien haltak meg értelmetlenül.

Kirándulásunknak volt egy vidámabb oldala is: Krakkó felfedezése. Az óváros szép, a hozzá kapcsolódó legendák és történetek pedig érdekesek. Amit az idegenvezetésen nem láttunk, azt a későbbi szabad program során megnézhettük. Örömet okozott, hogy megismerhettünk egy másik országot és az ott élőket.

Bár az első és utolsó nap utazással telt, ekkor sem unatkoztunk. A buszon a témához kapcsolódó filmeket néztünk, megismerkedtünk a máshonnan érkező kortársainkkal, új ismerősöket, barátokat szereztünk.

Kettős érzésekkel tértünk haza az ott látottak miatt, de számunkra fantasztikus élmény volt ez a négy nap.

Köszönettel,

dr. Magóné Tóth Gyöngyi
és a Kalocsai Szent István Gimnázium diákjai

 

A kadarkúti Jálics Ernő Iskola diákjai által készített videónapló

 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.