27
szep
Sólyom-Nagy Fanni

Több magyarországi iskolában is elindul a KiVa program

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A finnországi Turkui Egyetemen kidolgozott, tudományosan megalapozott KiVa antibullying (bántalmazás-ellenes) program a 2016/17-es tanévben három magyarországi iskolában kerül bevezetésre egy pilotprogram keretén belül. Magyarországi licensztulajdonosként a program magyarországi adaptációját és tesztelését az OFI valósítja meg.

A finn program bevezetésének első évében a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a Hungária Kollégium és Általános Iskola, valamint a Kelenvölgyi Általános Iskola tantestülete ismerkedhetett meg a KiVa részleteivel, melyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai: Fehérpataky Balázs (pedagógiai fejlesztő, KiVa-tréner), Sólyom-Nagy Fanni (disszeminációs munkatárs, KiVa-tréner), valamint az ELTE Pszichológiai Intézetének adjunktusa, Jármi Éva (KiVa-tréner) tartott az iskolák pedagógusai számára.

A kétnapos tréningek során az iskolák megismerkedhettek a KiVa-foglalkozások gyakorlataival, a bántalmazás definíciójával, valamint az előre kidolgozott óratervekkel, amelyekkel a KiVa-órára való felkészülés, illetve az ezzel járó adminisztráció, a háttérmunka is minimálisra csökken. A KiVa ezen kívül egy számítógépes játékot is kínál a diákoknak, mely segítségével a KiVa-foglalkozásokon tanultakat ismételhetik át és mélyíthetik el játékos formában. A programban résztvevő diákok évente két kérdőívet töltenek ki (év elején és év végén), így az iskola vezetősége képet kaphat az iskolában előforduló bántalmazási esetek gyakoriságáról.

Finnországban a KiVa-program igen népszerű: az ország összes állami általános iskolájának 90%-át tartják nyilván a programot megvalósító KiVa-iskolaként. Jelenleg számos országban értékelik a KiVát: Hollandiában, Észtországban, Olaszországban és Wales-ben már megjelentek az első nemzetközi tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a KiVa Finnországon kívül is hatékony.

A KiVa egy innovatív, iskolai tantervbe épített antibullying program, amely a bántalmazással és annak hátterében zajló folyamatokkal foglalkozó legmodernebb kutatások felhasználásával került kidolgozásra. A KiVa-program 2009-ben elnyerte az Európai Bűnmegelőzési Díjat, 2012-ben a legjobb tudományos publikációnak járó Szociálpolitikai Díjat, valamint négy országos díjat 2008-ban, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben.

A KiVa-programról a magyarországi KiVa-honlapon olvashatnak további részleteket.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.