10
dec

Több mint 100 iskolával gyarapodott 2016-ban az ökoiskolák száma

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Budapest, 2016. december 10.

Több mint 100 iskolával gyarapodott 2016-ban az ökoiskolák száma

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 2016-ban is kiírta az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola címpályázatokat, amelyre környezettudatos intézmények pályázhattak. Az ünnepélyes oklevélátadót 2016. december 10-én a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban rendezte meg az OFI.

Az Ökoiskola címet 2005-ben hozta létre hivatalosan az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, amelyet 2011-ben az Örökös Ökoiskola Cím követett. A 2016. évi oklevélátadót az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium és a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatja.

Az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, melyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként, ún. „egész intézményes” megközelítésben foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel: a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, a környezettudatos intézmény működtetésével.

2014-ben több, mint 170, 2015-ben pedig további több, mint 250 új ökoiskolával és örökös ökoiskolával gyarapodott a hálózat. Az Ökoiskola címpályázat 2016-ban is nagy érdeklődés mellett zajlott. A 2016. szeptember 30-ai határidővel zárult Ökoiskola címpályázatra 202 pályázat érkezett. Az értékelő bizottság döntése alapján 2016. december 10-én 119 új ökoiskola és 51 új örökös ökoiskola vehette át elismerő oklevelét. Ez által 2016-ban már az ökoiskolák száma megközelíti az egyezret.

Az Örökös Ökoiskola címet 51 intézmény vezetője vehette át a rendezvényen Varga Attilától, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetőjétől. Román István, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára adta át a díszokleveleket annak a 32 intézmény képviselőjének, akik második alkalommal is elnyerték az Ökoiskola címet, míg az új 119 ökoiskola vezetőinek Tóth Ilona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese nyújtotta át a címek elnyerését megtestesítő okleveleket. A rendezvény zárszavában Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója gratulált az intézmények vezetőinek és köszönte meg munkájukat.

 

 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.