7
dec
Hegedűs Mihály

Továbbtanulási kalauz másképp

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

Alternatív felvételi tájékoztató kiadvány jelent meg #felvételi 2017 – felsőoktatásról mindenkinek címmel.

Dr. Duró Zsuzsa pszichológus, pályaorientációs tanácsadó szerint a #felvételi 2017 különlegessége, hogy nemcsak felvételi tájékoztató, hanem egyfajta önismereti segédlet is ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozza meg a jelentkezés előtt álló diák. A mai fiatalok nagyon otthonosan mozognak az interneten, rengeteg információ befogadására képesek, de a rendszerezésükkel nem mindig boldogulnak. A kiadvány ennek a generációnak az igényeit igyekszik kiszolgálni a linkgyűjteménnyel és a QR-kódokkal. „Az interneten rengeteg információt lehet összeszedni a továbbtanulással kapcsolatban. Véleményem szerint azonban ez sokszor inkább egy útvesztő, amelyben nagyon nehéz eligazodni. A kiadvány erőssége, hogy a hatalmas mennyiségű információt rendszerbe foglalja, s ezáltal áttekinthető lesz” – világított rá a pszichológus.

A könyv különlegessége, hogy az internettel karöltve, attól mégis kicsit elkülönülve igyekszik segíteni a középiskolásoknak. A QR-kódok segítségével különféle háttéranyagok, önismereti tesztek érhetők el, melyek segítségével lépésről lépésre haladhatnak a jó döntés felé. A kiadvány segítséget nyújt abban is, hogy felső- oktatásban vagy inkább egy szakma elsajátításában gondolkodjon-e a fiatal. A szerzők fontos szerepet szántak a jövőkép kialakításának is: a könyv foglalkozik azzal, vajon milyen szakemberekre lesz szükség 10 év múlva, és szót ejt az életpályatervezésről is. A szakok rövid leírásánál elolvasható, milyen kompetenciákat igényel az adott foglalkozás, valamint mik a képzésen előforduló legfontosabb tantárgyak. Az egyes képzéseket bemutató infografikákból megtudhatja a diák, mely intézményekben végezheti el az adott szakot; a diploma megszerzése után milyen arányban sikerül szakmán belül elhelyezkedniük a végzetteknek; és átlagosan mennyi a területen dolgozók jövedelme. A kötet felhívja a pályaválsztó figyelmét az egyes szakmákkal járó esetleges kellemetlenségekre is. 

A kiadvány foglalkozik továbbá a külföldi továbbtanulás lehetőségeivel is. Pró és kontra érvekkel, statisztikákkal és tesztekkel próbálja segíteni a diákok döntését. Mindemellett megismerteti a felvételizőket az egyéb lehetőségeikkel is: az időszakos ösztöndíjakkal, a csereprogramokkal, valamint a külföldi diploma távoktatásban történő megszerzéséről is tájékoztatást ad. A #felvételi 2017 erősségei az újszerű struktúra mellett dr. Duró Zsuzsa szerint a fiatalos hangvétel, az őszinteség és a humor: „olyan, mintha egy baráttal beszélgetnénk”, aki ha kell, figyelmeztet, de egyébként segítő kézként segíti át a pályaválasztás útvesztőjén a középiskolásokat. 

(mti.hu alapján)

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.