20
szep

A Világ Legnagyobb Tanórája 2018. szeptember 24-28.

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel.

A Világ Legnagyobb Tanórája az első globális oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.

A Világ Legnagyobb Tanórája idén 2018. szeptember 24-28. között negyedik alkalommal kerül megrendezésre, amelynek szervezésére és lebonyolítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma a PontVelem Nonprofit Kft.-t bízta meg. Emellett a program előkészítésében és támogatásában a következő szervezetek vettek részt: UNICEF, UNESCO, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Ooops!.  

A Tanóra témája 

A 2018. évi Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt témája az aktivitás. A szervezők arra ösztönzik a diákokat, hogy helyi szinten tegyenek valamit a 17 Globális Cél valamelyikének eléréséért. Az ENSZ az iskolai programok lebonyolítását korosztályhoz igazítható óratervekkel, animációs filmmel segíti. Fő cél, hogy 2018. szeptember 24-28. között minél több általános- és középiskola csatlakozzon a kezdeményezéshez és a pedagógusok normál tanítás keretei között tartsák meg a tanórát.  

Pályázatok 

A tanóra megtartása mellett a Világ Legnagyobb Tanórája témáit továbbgondolva két országos pályázatot hirdetünk meg:  

1. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! 

A 2018. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretében meghirdetett pályázatban az ENSZ által 2015-ben meghirdetett Globális Cél valamelyikét vagy akár több Célt is szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenységgel lehet részt venni. A tevékenység 2018. szeptember 1december 31. között megvalósuló terv vagy már megvalósult program is lehet. Az iskolák adott témák közül választhatnak vagy megvalósíthatják saját ötleteiket is. A legjobb pályaműveknek megjelenést biztosítunk a honlapon. 

2. Segíts Velem képregénypályázat 

A 2018. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretében meghirdetett képregény pályázat célja, hogy a diákok megértsék az ENSZ által 2015-ben meghirdetett Globális Célokat és képregény formájában megjelenítsenek egy olyan történetet, amelyben saját környezetükben segítik az egyenlő esélyt teremtő Globális Célok elérését: 

1. A szegénység felszámolása 
2. Az éhezés megszűntetése 
3. Egészség és jóllét 
4. Minőségi oktatás 

A képregény témája kétféle lehet: 
- a pályázó mivel tudja segíteni rászoruló társait, 
- a pályázó rászorulóként milyen támogatásnak örülne társaitól. 

A nyertes képregény rákerül a 2 tekercses Ooops! Sensitive papírtörlő csomagolásának alsó sávjára. A termék Magyarországon és külföldön is terjesztésre kerül. 

3. Nyitórendezvény 

A Világ Legnagyobb Tanórájának sajtó nyilvános nyitórendezvénye 2018. szeptember 25-én (kedden) 10.30 – 12.00 óra között kerül megrendezésre a Fasori Evangélikus Gimnáziumban (1071 Budapest, Városligeti fasor 17-21.)  A rendezvényen - egy nyilvános tanóra keretében - közel 100 kisgimnazista (12-15 év közötti) diák vesz részt. Előadóként a programsorozatot támogató magyarországi szervezetek – EMMI, UNESCO, UNICEF, NFFT – vezető tisztségviselőit hívjuk meg. A tanórát sajtó nyilvánosra tervezzük. A nyitórendezvényen minden előadó egyrészt bemutatja azt, hogy a saját munkája hogyan kapcsolódik a Világ Legnagyobb Tanórája céljához, a 17 Globális Célok megvalósulásához (pl. minőségi oktatás), másrészt minden előadó megtart egy részt a tanórából is, egy-egy legfeljebb 10 perces blokk megtartásával. A tanóra menete az ENSZ szakértői által írt és javasolt tanóravázlat alapján zajlik. 

Kapcsolat 

A honlapon található online regisztráció segítségével bármely köznevelési intézmény csatlakozhat: http://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/regisztracio 

További információkat a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon találnak. 

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.