24
szep
Hegedűs Mihály

A Világ Legnagyobb Tanórája 2019. Szeptember 30 – október 4.

A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan világméretű oktatási projekt, amelyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat.

A program idén jubileumi ötödik alkalommal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint projektgazda megbízásából, az UNICEF Magyar Bizottság, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a WWF szakmai támogatásával, valamint a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre. Az idei tanóra témája a biodiverzitás, a tanórához szükséges oktatócsomagot az ENSZ szakértői készítették, és a Világ Legnagyobb Tanórája honlapjáról letölthetők: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/oktatocsomagok

A pedagógusok felkészülését online webináriumi képzés keretében segítjük, ennek időpontja: 2019. szeptember 24. (kedd) 18.00-19.00. Belépési felület linkje: https://eun2.adobeconnect.com/vlt/

Regisztrálja iskoláját a Világ Legnagyobb Tanórájára a https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/regisztracio felületen!

A program nyitórendezvénye - egy rendhagyó tanóra keretében - 2019. szeptember 30-án kerül megrendezésre neves előadók (Sipos Katalin - WWF, dr. Soós Gábor - UNESCO, dr. Vásárhelyi Tamás - Magyar Környezeti Nevelési Egyesület) közreműködésével. Ez a rendezvény online közvetítéssel az egész országban követhető lesz a honlapon keresztül.

A tanóra témáihoz kapcsolódóan országos pályázatokat hirdetünk meg: 

1. VÉDD A VADONT!

Természetvédelmi kampányfilm-készítő pályázatra a Világ Legnagyobb Tanórájára készült, a biodiverzitás témára kidolgozott ÓVD A TERMÉSZETET! óratervben előírt kampányfilm (2. interaktív foglalkozás) készítésével lehet pályázni. A kampányfilm témája: Mit lehet tenni a természet védelme és a 14. és 15. Globális Cél elérése érdekében? A legjobb pályaműveket benyújtó iskolai csoportok anyagi támogatásban részesülnek a kampányuk megvalósításához és a nyertes filmek megjelennek a honlapon. 

2. ÁLLJ KI AZ ÁLLATOKÉRT!

A flashmob pályázat célja, felhívni az emberek figyelmét a biodiverzitás fontosságára és a veszélyeztetett állatok védelmére. A pályázatra az Állatok Világnapjához kapcsolódó flashmobbal lehet pályázni. A legjobb pályaműveket benyújtó iskolai csoportok anyagi támogatásban részesülnek és a nyertes flashmob filmek megjelennek a honlapon.

3. ÉLET-FA

A pályázat célja, hogy a Világ Legnagyobb Tanóráján részt vevő osztályközösségek egy fához, mint élőhelyhez kapcsolódóan bemutassák az élővilág sokszínűségét. Az első három helyezett osztályközösséget a szervezők természetvédelmi–szabadidős élményprogramokkal díjazzák. 

A pályázatokon bármely magyarországi általános iskola és középfokú oktatási intézmény csoportja indulhat, akinek iskolája regisztrált a 2019. évi Világ Legnagyobb Tanórájára. A pályázatok beadási határideje: 2019. október 31. Részletek: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/palyazatok/.

A programsorozathoz kapcsolódóan a PontVelem Okos Program GyűjtsVelem Programja keretében, a diákok a használt mobiltelefonokból gyűjtött pontjaikat a WWF hiúzvédelmi programjára ajánlhatják fel. A SegítsVelem Mosolymanó program keretében a diákok állatos és növényes használt játékaiknak adhatnak új életet azzal, hogy azokat rászoruló gyerekeknek küldik el. 

A BOOKR KIDS egy hónapon keresztül ingyenes hozzáférést biztosít animált, interaktív meséihez. A könyvek 2019. szeptember 23-tól a https://bookrkids.com/ honlapon érhetők el.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.