12
máj
Hegedűs Mihály

A Zöld Óvodák a fenntarthatóságra nevelés megújítói, innovátorai

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A Zöld Óvoda és Ökoiskola program kiterjesztése érdekében megvalósuló (SH/4/5 kódszámú) projekt keretében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Zöld Óvoda roadshow-t indított, hogy az óvodák megismerhessék a legjobb környezeti nevelési gyakorlatokat.

Salgótarjáni örökös zöld óvodák a környezeti nevelés megújításáért

A fenntarthatóságra nevelés itthon és globálisan is izgalmas, a kihívásokhoz gyorsan alkalmazkodó, állandóan megújuló pedagógiai terület. Leginkább innovatív pedagógiai és intézményszervezési módszerei a Zöld Óvodák idén tízéves hálózatában születnek; örökös zöld óvodák pedagógusainak újításaiként. A Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címet a környezetvédelemért és a köznevelésért felelős tárcák jogelődjei hozták létre 2006-ban. Immár 785 Zöld Óvoda és 52 Örökös Zöld Óvoda címet elnyert intézmény működik Magyarországon. Ma a Földművelésügyi Minisztérium felkérésére a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kezeli a címpályázatokat. A mostani, tavaszi címpályázati határidőre majdnem 120 óvoda adta be pályázatát. A pályázók fele most először kíván a Zöld Óvoda programhoz csatlakozni, a többi óvoda címmegújító.

Az önértékelésre alapozott Zöld Óvoda címpályázat folyamatosan benyújtható, a legközelebbi értékelési időpont 2016. szeptember 5. (ld. www.zoldovoda.hu). A sikeresen pályázó intézmények három évig használhatják a Zöld Óvoda címet. Eközben számíthatnak a bázisóvodák és a zöld óvoda szakértők segítségére, valamint a környezettudatos óvodák egymást segítő hálózatára.

A Zöld Óvoda és Ökoiskola program kiterjesztése érdekében megvalósuló (SH/4/5 kódszámú) projekt keretében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Zöld Óvoda roadshow-t indított, hogy az óvodák megismerhessék a legjobb környezeti nevelési gyakorlatokat. A roadshow újabb állomása Salgótarjánban 2016. május 11-én, a Madarak és Fák napján volt.

 

Értékteremtő és értékőrző pedagógiai gyakorlat

A város óvodáinak több mint fele már csatlakozott a Zöld Óvoda hálózathoz. Öt Zöld Óvoda és két Örökös Zöld Óvoda bizonyítja Salgótarjánban a fenntarthatóságra nevelés iránti elkötelezettséget.

A Salgótarjáni Összevont Óvoda Körúti Tagóvoda Salgótarján egyik zöldövezeti lakótelepén helyezkedik el. Tevékenységközpontú Pedagógia Programjuk speciális céljai között szerepel a környezettudatosságra és egészséges életmódra nevelés, az ezekhez kapcsolódó jó szokások kialakítása óvodáskorban. A gyermekek környezettudatos nevelésének alapja itt is a természet megismerésére, szeretetére, tiszteletére nevelés. Zöld jeles napi rendezvényeik mellett a zöldség-gyümölcs fesztivál, a városi műfal-mászó találkozó és a „Fussunk együtt” rendezvény révén mind-mind bevonják a családokat, és a város lakosságát is a fenntarthatóságra nevelésbe.

Munkájuk elismeréseként már 2006-ban megkapták az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az Oktatási Minisztérium által meghirdetett „Zöld Óvoda” címet, melyet 2010-ben és 2013-ban megújítottak. 2014-ben pedig elnyerték az „Örökös Zöld Óvoda”, valamint a „Madárbarát Óvoda” címet. 2015-ben a Körúti Tagóvoda minősített referencia intézmény is lett, éppen a „Környezetvédő óvodások tábora jó gyakorlatuk” által.

 

Jeles nap az látogatóközpontban

Idén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontjában ünnepelték az ovisok a Madarak és Fák Napját. A délig tartó játékos megmérettetésen több csapat indult. A gyerekek és kísérő pedagógusaik a látogatóközpont parkjában különböző állomásokat kerestek fel, ahol a felkínált tevékenységek, rejtvények, találós kérdések, puzzle kirakók és egyéb érdekes feladatok elsősorban a rendezvényt megelőző napon aktuális „Madarak és Fák Napjához” kapcsolódnak.

A rendezvény egyben az SH/4/5 kódszámú, „Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése” című projekt rendezvénye is, ezért a kisgyerekek kézhez kapták a legújabb Natura 2000 foglalkoztató füzetet és színes kitűzőket készíthettek Natura 2000 jelölő állatfajok képeivel. Az óvodapedagógusok a fenntarthatóságra nevelésről, a helyi óvodák jó gyakorlatáról, a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontja és a helyi óvodák közti együttműködéséről, valamint az év madaráról (haris) és az év fájáról (mezei szil) hallgathattak előadásokat, ezzel is segítve további munkájukat.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.