13
jan
sevi

Elhunyt prof. Dr. Zsolnai József, a Pannon Egyetem professor emeritusa

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megrendülten tájékoztatja a szakmai közvéleményt, hogy prof. Dr. Zsolnai József, a Pannon Egyetem professor emeritusa, egyik jogelőd intézményünk, az Országos Közoktatási Intézet volt (alapító) főigazgatója életének 76. évében, 2011. január 12-én elhunyt. (Temetése 2011. január 22-én volt a törökbálinti temetőben, búcsúztatása 13:00 órakor kezdődött.)

Zsolnai József a XX. századi magyar pedagógia meghatározó alakja volt. Nyelvészként és pedagógusként földrajzinév-kutatással, tudományrendszerezés-tannal, pedagógiai filozófiával, a kommunikációkutatásra épülő anyanyelvtanítással, a képességfejlesztés lehetőségeivel, a pedagógusképzés pedagógiájával és tudománypedagógiai kutatásokkal egyaránt foglalkozott. Évek hosszas munkájával kidolgozta – az 1985-ben alternatív tantervvé vált – nyelvi, irodalmi és kommunikációs nevelési programot, az értékközvetítő és képességfejlesztő iskolamodellt, és az ő nevéhez fűződik az Országos Közoktatási Intézet új közoktatás-fejlesztési koncepciójának elindítása, a pedagógus szakma megújítási projektjének irányítása, valamint a tudományelmélettel alapozott pedagógiai kutatóképzés programjának kimunkálása is. Három szakfolyóiratot alapított, az ország számos felsőoktatási intézményében oktatott, 1990-től 1995-ig vezette az Országos Közoktatási Intézetet. 2002-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett, számos díjjal ismerték el munkásságát. Életművének katasztere közel 900 önálló alkotást köt nevéhez.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.