A szerző egyrészt bemutatja a romániai felsőoktatás átalakulását az 1989-es forradalom után, valamint az ezzel gyakorlatilag párhuzamosan zajló, minőségbiztosítási tevékenységek kiépítését célzó intézkedéseket. A cikk legnagyobb érdemi része az ARACIS-szal, a román felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökséggel foglalkozik, és ennek tevékenységét, működésének körülményeit és folyamatait mutatja be.

Mint azt a szerző elmondja, az ARACIS mind szervezetileg, mind gazdaságilag, politikailag és személyileg is független szervezet, amelynek összeférhetetlenségből nem lehetnek tagjai például felsőoktatási intézményi vezetők.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.