13
máj
Ludas Viktor

Életjelek Akciófelhívás – 2016

Kedves látogató! Ön egy olyan tartalmat olvas, amelynek információi a megjelenés idején pontosak voltak, de mára már elavultak lehetnek!

A tavaszt záró, nyárnyitó zöld jeles ünnepek alkalmából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya szakmai támogatása mellett akciófelhívást tesz közzé Zöld Óvodák, Örökös Zöld Óvodák, Ökoiskolák és Örökös Ökoiskolák körében „Életjelek” címmel.

A 2000. évtől kezdve május 22-én ünnepeljük ENSZ kezdeményezésre a Biodiverzitás Nemzetközi Napját, 2014. óta minden év május 21-én az Európai Natura 2000 napot. 2016. május 28. és június 5. közötti hét a Magyar Nemzeti parkok hete, június 5-e a Környezetvédelmi Világnap.

A felhíváshoz csatlakozhat minden, hatályos Zöld Óvoda, Örökös Zöld Óvoda, Ökoiskola és Örökös Ökoiskola címmel rendelkező óvoda és iskola óvodás vagy iskolás csapata, pedagógusaik támogatásával, vezetésével.

Az „Életjelek” Akció időszaka: 2016. május 21. és június 15. közötti időszak.

Az akciót meghirdető OFI fenntartja a jogot arra, hogy a sorsolási határidőt meghosszabbítsa, illetve a feltöltések eredetét ellenőrizze, az Akció tisztasága érdekében.

Az esemény alkalmából, illetve a Magyar Nemzeti Parkok Hetéhez kapcsolódóan a magyarországi nemzeti parkok rendezvényeket tartanak, és célzott túrákat vezethetnek Natura 2000-es területekre. Kérjük, figyeljék a területileg illetékes nemzeti park honlapját!

Feladat zöld óvodás csapatok részére

Keressék meg és fedezzék fel az óvodához legközelebb eső Natura 2000-es területet, s erről mutassanak fel életjelet az interneten:

  1. Internetes forrás (http://geo.kvvm.hu/tir/viewer.htm) vagy települési, nemzeti parki szakértői kapcsolat segítségével azonosítsák a legközelebbi helyszínt (Natura 2000 területet), és annak néhány érdekességét. Ne felejtsék el leírni a terület kódját, ugyanis a feltöltéshez egy fotó mellett majd szükség lesz a helyszín, azaz a Natura 2000 terület kódjára is (példa: HUBF30003).
  2. Az akció időszakában tett kirándulás, látogatás alkalmával készítsenek csoportképet az egyik Natura 2000 helyszínen úgy, hogy a fényképen a táj képe is látható legyen, vagy örökítsék meg a területen készített öröm-bánat térképüket, vagy fotózzák le a terepi foglalkozáson készített természeti, Land Art alkotást. Figyelem! A helyszínen a természetvédelmi előírásoknak megfelelően lehet tevékenykedni, és csak a természetvédelmi előírásoknak megfelelően készülhetnek az alkotások!
  3. Résztvevő csapatonként egy fotót, vagy az öröm-bánat térkép fotóját így nevezzék el: az óvoda településének neve és az óvoda hosszú (9-jegyű) OM-azonosítója. Mentsék el a fotót digitális állományként, 600*800-as felbontású, jpg vagy png típusú képként. A fotót 2016. május 23. – június 15. éjfél között lehet feltölteni az Életjelek Akcióba – a feltöltés részleteit ld. itt.

Nyertesek: a hibátlan feltöltések közül megyénként egy csoportot sorsolással választunk ki. A nyertesek természetvédelmi nevelési csomagot kapnak, és lehetőséget a Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése című, SH/4/5 projekt záró rendezvényén a részvételre. A foglalkozásokhoz ötleteket, és az öröm-bánat térképezéshez módszertant a Natúrázzunk! kiadványokban találhatnak (http://ofi.hu/letoltheto-dokumentumok).

Javasoljuk, hogy óvodájuk honlapján vagy virtuális közösségi csoportjában is jelentessék meg Életjeleiket, melyhez természetesen sokkal több alkotást, fotót, tevékenység leírást csatolhatnak.

Feladat ökoiskolás csapatok részére

Ökoiskolás csoportok (például osztály, szakkör, természetjáró klub) diákjai, tanáraik segítségével keressék meg interneten (http://geo.kvvm.hu/tir/viewer.htm) az iskolájukhoz legközelebbi Natura 2000 területet, és fedezzék azt fel. Látogassanak el ide, és keressenek Natura 2000 jelölő növény-, vagy állatfajokat, ezek életjeleit. Mutassanak fel látogatásukról egy fotót az interneten, az alábbi módok egyikén:

  1. A helyszínen készítsenek a jelölő élőhelyet felismerhetően mutató tájképről fényképet vagy csoportfelvételt, vagy Natura 2000 jelölő fajról, annak életjeléről fotót; vagy
  2. A Natura 2000 terület területkezelőjével egyeztetve a csoport vegyen részt élőhely fenntartó munkában, és erről készüljön fénykép.
  3. A fotót (file-t) így nevezzék el: az iskola településének neve és az iskola hosszú (9-jegyű) OM-azonosítója. Mentsék el a fotót digitális állományként, 600*800-as felbontású, jpg vagy png típusú képként. Amennyiben élőhelyfenntartó munkában is részt vettek, az ezt bemutató fotó digitális állományának elnevezésében az előbbiek mellett szerepeljen a munkafolyamat neve, és a területfenntartó rövid neve is.

Ne felejtsék el leírni a terület kódját, ugyanis a feltöltéshez egy fotó mellett majd szükség lesz a helyszín, azaz a Natura 2000 terület kódjára is (példa: HUBF30003).

A fotót 2016. május 23. – június 15. éjfél között lehet feltölteni az Életjelek Akcióba – a feltöltés részleteit ld. itt.

Figyelem! A helyszínen a természetvédelmi előírásoknak megfelelően lehet tevékenykedni, és csak a természetvédelmi előírásoknak megfelelően készülhetnek az alkotások!

Nyertesek: a hibátlan feltöltések közül megyénként egy csoportot sorsolással választunk ki. A nyertesek természetvédelmi tanulási csomagot kapnak, és lehetőséget a Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése című, SH/4/5 projekt záró rendezvényén a részvételre. A foglalkozásokhoz ötleteket a Natúrázzunk! kiadványokban találhatnak (http://ofi.hu/letoltheto-dokumentumok).

Amennyiben a területen mocsári teknőst vagy szarvasbogarat látnak, a megfigyelést a www.vadonleso.hu weboldalra is feltölthetik, a Vadonleső szabályai szerint. Ez a két faj könnyen azonosítható Natura 2000 jelölő faj, így szerepelnek a Vadonleső akcióban. A „megfigyelés körülményei” rovatba írják be a következőket: <kilencjegyű, feladatellátási hellyel bővített OM azonosító> <iskola honlapcíme vagy iskola rövid neve> <ökoiskola VAGY örökös ökoiskola> <Natura 2000 terület kódja>.

Felkészüléshez, illetve a téma feldolgozásához javasoljuk a Natúrázzunk! rejtvényfüzet feladatait, tesztjeit. Pedagógiai segédlettel együtt letölthető: http://ofi.hu/en/node/180186. A rejtvényfüzettel kapcsolatos további játék részleteit az Ökoiskola Hírlevélben közöljük május végétől. (A Hírlevelet minden Ökoiskola rendszeresen megkapja, aki feliratkozott rá.)

Javasoljuk, hogy iskolájuk honlapján is jelentessék meg Életjeleiket, melyhez természetesen sokkal több alkotást, fotót, leírást csatolhatnak.

A honlapon található adatbázisban lévő tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művek elektronikus továbbhasznosítását előzetes írásbeli engedélyéhez köti. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést kifejezetten megtiltja.